Поне 1,32 млн. лв. ще струва системата за подбор на чиновниците

22:02, 05 мар 16 / Политика 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поне 1,32 млн. лв ще струва системата за централизиран подбор за заемане на длъжност в държавната администрация. Това става ясно от предварителните обявления за обществени поръчки на Министерски съвет. Парите са заложени в проект по ОП "Добро управление" по която финансирането от Европейския съюз може да достигне до 100%. Прогнозната стойност за консултантски услуги за създаване на системата е за 800 000 лв. (без ДДС), а за самата ИТ платформа са предвидени само 300 000 лв. (без ДДС).

Решението за създаването на система за централизиран подбор на чиновниците беше взето през юли миналата от съвета за административна реформа. Той е председателстван от вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова. Ще се следва модела на Европейската комисия и други европейски модели за подбор на кадри.

Според официални данни, 81% от назначенията и преназначенията на служители в администрацията през 2014 г. са станали без конкурс, чрез различните съществуващи „вратички" в Закона за държавния служител.

Новият начин за подбор на чиновници ще е чрез конкурс в два етапа. По време на първия, ще се отсяват кандидатите, които ще бъдат включени в банка от кадри с валидност три години. Те ще кандидатстват и ще попълват тестове чрез компютър. Всяка една администрация ще ползва базата данни, за да подбере най-подходящите кандидати за следващи тестове и интервюта. Очаква се така да бъде избегнато връзкарството характерно при сегашното назначаване на държавни служители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама