Страните, в които има дуалното обучение, нямат проблем с младежката безработица

22:56, 05 мар 16 25 194 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Страните, в които е наложено дуалното обучение, нямат проблем с младежката безработица, пише "Инфограф". 

Дуалното образование залага в учебните програми както стандартната теоретична подготовка, така и стаж в дадено предприятие в зависимост от специалността. 

Редица европейски държави прилагат модела успешно. Германия, Австрия и Швейцария са страните, с които обикновено се асоциира дуалното обучение. Именно това са и страните с традиционно най-ниската младежка безработица. Дуалната система е позната и в редица други страни като Дания, Холандия, Унгария, Хърватия, Австралия, Китай.

Предимствата на такава форма на обучение са много, особено за самите ученици, които освен че получават заплащане (обикновено между една трета и половината от обичайната заплата), придобиват и практически опит по време на обучението си. В резултат на това те излизат подготвени на пазара на труда, което пък позволява започването на по-добра работа срещу по-високо заплащане. Дуалната форма на обучение играе важна роля и за икономиката на съответната страна, която го прилага, като оказва пряко влияние върху намаляването на младежката безработица с всички ползи, следващи от това.

Швейцария, Германия и Австрия са страните с най-ниски нива на младежка безработица (15-24 години). Стойностите там за 2014 г. са съответно 7,5%, 7,7% и 10,3% при средно за ЕС 22,2% и 23.8% за България. Нивата се запазват ниски през всички разгледани години, дори в периода на кризата. Силни резултати постигат още Холандия и Дания (можете да ги активирате от легендата), които също прилагат тази система, както и Малта, в която през последните години са направени редица инвестиции в развитието на професионално обучение. На другия полюс остават страни като Гърция, Испания и Португалия.

97% от младежите в Дания, записани в професионална форма на обучение, провеждат и стаж в предприятие. За Германия този процент е 88%, а Австрия и Великобритания са съответно с 45% и 44% при средни за ЕС нива от 28%.

Швейцария отчита най-високи нива на младежка заетост, поддържайки ги над 60% за всички разглеждани години. За учебната 2013/14 г. 64% от учещите средно образование са избрали професионалното образование и обучение. Там то е предимно в дуална форма – 90% от учениците, ориентирали се към професионално обучение за същата година. Трите най-предпочитани сектора тогава са били бизнес и администрация, търговия на едро и дребно,  строителство и градско планиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама