Внасят проект за насърчаване на инвестициите в Плевен

07:05, 08 мар 16 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев внася проект на Наредба за насърчаване на инвестициите с местно значение, информираха от пресцентъра на местния парламент.

Проектодокументът предвижда два основни механизма за насърчаване на инвестициите:

Съкратени срокове на административно обслужване

Индивидуално административно обслужване и предоставяне на право на собственост или ограничени вещни права без търг върху имоти частна общинска собственост

Основната цел на новия нормативен акт е да се повиши конкурентноспособността в общината, да се подобри инвестиционният климат и да се създадат нови работни места. По реда на предложената Наредба ще се насърчават инвестиции в дълготрайни материални и нематериални активи и свързаните с тях нови работни места, осъществявани на територията на Община Плевен.

Инвестициите трябва да отговарят на няколко условия. На първо място да са свързани със създаването на ново предприятие или с разширяването на съществуващо, с разнообразяване на производството или със съществена промяна в цялостния производствен процес. Проектът за инвестиция задължително трябва да предвижда нетно увеличение в броя на заетите служители, като за сравнение ще се използва средният брой на ангажираните през последната година. Новите работни места трябва да се гарантират и поддържат за минимален период от 5 години при големи фирми, и за минимален период от 3 години за малки и средни предприятия.

В проекта за Наредба са посочени и случаите, при които няма да се насърчават инвестиции: ако кандидастващият е осъден и с влязла в сила присъда (освен ако не е реабилитиран), производство в несъстоятелност, в производство по ликвидация. Ще бъдат отхвърляни молбите на лица с парични задължения към държавата или към община, и на лица с неизплатени трудови възнаграждения към работници и служители, установени с влязло в сила наказателно постановление. Наредбата предвижда да не се насърчават и инвестиции на чуждестранно лице, за което е налице някое от изброените по-горе обстоятелства съгласно националното му законодателство. 

За издаване на сертификат за инвестиция клас В, инвеститорът ще подава заявление до Кмета на Община Плевен по образец, в което ще посочва мерките за насърчаване на инвестициите, които желае да ползва. След оценка на документите и изготвяне на становище, предложението ще се внася до Общинския съвет. Местният парламент от своя страна е този, който ще решава за издаване на съответния сертификат или за отказ в случаите, регламентирани в документа. Предвижда се всички издадени сертификати да се вписват в електронна база данни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама