Член на ВСС: Трябва да решим за „шпицкомандите“ преди промените в закона

08:28, 08 мар 16 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Надявам се най-скоро, ВСС да излезе с решение по сигнала за „шпицкомандите“ на следователя Бойко Атанасов, защото ние сме назначили тази проверка по член, който след промените Закона за съдебната власт ще отпадне. За това трябва да сме готови най-скоро. Това каза в ефира на на БТВ един от членовете на Висшия съдебен съвет Соня Найденова.

Вчера етичната комисия изслуша прокурори и следователи по разкритията на следователя Бойко Атанасов за т.нар. „шпицкоманди”, които самият той бил изпълнявал. Съветът реши да продължи разследването.

„Аз ще вярвам в това, което проверката ще установи, а тя трябва да продължи. Следващият понеделник етичната комисия ще продължи. Атанасов е посочил много лица и документи, които ще бъдат проверени и тези, хора ще бъдат изслушани“, каза Найденова.

Тя заяви, че всеки член на ВСС трябва да е отговорен. По думите и , това което Атанасов е изнесъл като информация е „много притеснителни и опасно“.

„Тезата, която Атанасов изнесе пред ВСС не съвпадна с това, което присъстващите следователи споделиха. Но за мене по-странното, че те пожелаха да дойдат, но не му зададоха нито един въпрос. Аз очаквах да го питат нещо, но не, което не е нормално“, каза още магистратът.

Тя припомни, че още през 2013 съветът е взел решение да води регистър за дела спрямо магистрати. „И установихме, че наистина срещу магистрати има производства, които са заведени срещу неизвестен извършител, а вътре се вижда, че е прокурор или съдия в еди си кой град. Ние трябва да установим дали има такива производства и спрямо политици“, каза Найденова.

„В рамките на вчерашното изслушване, аз исках да изясня как се упражнява специален надзор, в който горе стоящи прокурори упражняват надзор върху т.нар. специални дела, за които говори следователя Атанасов. Не успях“, каза магистратът.

Найденова поясни, че се е запознала с Бойко Атанасов през 2014 година, когато е бил избран градски прокурор. Още тогава той споделял нещата, които споделя и в последните седмици.

„Самият Атанасов спомена, че в рамките на последните две години той е подавал сигнали до всички звена, но не е получил задоволителни отговори“, каза още Найденова.

Тя допълни, че предизвикателството пред екипа на правосъдния министър Екатерина Захариева е „да се въведе добра наказателна политика, за едно бързо правораздаване“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама