Радан Кънев: Прокуратурата е тежък политически провал

08:51, 08 мар 16 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокуратурата е тежък политически провал, не може да й се сърдим за това, че правителството не иска да я реформира.Това каза в ефира на БНТ председателят на ДСБ Радан Кънев.

"Ние нямаме независимост на отделните прокурори в йерархията и нямаме независим орган, който да разследва престъпността по високите етажи на властта", допълни той. Според него трябва Европа да се намеси пряко в българската съдебна система.

“За България е много важно да се разбере кой къде вижда външната граница на ЕС. Някои я виждат на границата на Шенген, което е лошо. Други я виждат на границите на еврозоната, което пак е лошо. И в двата случая България се превръща в буферна зона“, каза Кънев. 

Той добави, че не би останал учуден ако граница на Европейския съюз стане река Дунав и по този начин да се изолират България и Сърбия. "Ние трябва да вземем стратегическо решение и да решим дали искаме да бъдем на Балканите или в Европа", каза той.

Радан Кънев посочи, че това може да стане само съдебна реформа, преструктуриране и превъоръжаване на армията.

"Борбата срещу корупцията се извършва със закони, действия и работещи институции, а не с хайдушки действия. Много е хубаво, че премиерът е спрял обществени поръчки, но това е само един жест", обяви Кънев.

Той зави, че е разговарял лично с премиера Бойко Борисов по темата за преразпределяне на Комисия за защита на конкуренцията.

"И то преди да излезем в опозиция. Казах му, че ние няма да участваме в разпределянето на КЗК. Натискал съм и Цветан Цветанов, но той ми отговаряше да не бързаме, а да изчакаме местните избори. Това си имаше цел", каза още Кънев.

Той заяви, че очаква промените в Законите за съдебната власт, ще бъдат отложени за след президентските избори.

"Те отново ще направят договорка с ДПС и на президентските избори ще си платят всичко с лихвите. Ако ДПС и ГЕРБ играят заедно на президентските избори, всеки друг десен кандидат ще е победител", категоричен беше Кънев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама