Пловдивчанка отглежда орхидеи, цъфтят за 8 март

09:56, 08 мар 16 / Любопитно 25 704 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
8 март-традиционно отричан и обичан. Като всички празници в България. В последните години обаче се забелязва връщане към традициите. Тази сутрин по пловдивските улици много от жените и младите момичета носеха цветя. Повече бяха с букети от зюмбюли или пролетни цветя.  

Пловдивчанката Елена Николаевна е любителка на всички цветя. Но най-много харесва орхидеи. Има 12 орхидеи, едно от най-трудните за гледане цветя. Някои от тях цъфнаха точно на днешния празник. "Не бих казала, че са трудни за гледане", започва разказа за историята на личната си градина Николаевна. "Жена от квартала си беше сложила на прозореца уникално красива орхидея. Цъфтеше повече от 4 месеца , дори и през зимата. Нямаше как да не се влюбя. Първото мое цвете получих като подарък", спомня си жената.

Започнала да търси информация как се отглежда, съвети получавала и от приятелки и успява да разбере какво е нужно на орхидеята, за да започне и да расте и да радва с красотата си. "Сложих я на прозорец. Пресях я, купих й прозрачна саксия и специални кори за орхидеи, защото тя не вирее в обикновена пръст", казва жената с орхидеите.

"Най-важното при поливане е да не попадне вода между листата. Полива се само при нужда, когато корените станат сиви ", съветва тя, всички които искат да имат красиви цветове.

След първата орхидея почти всеки път, когато посети магазин за цветя, си тръгва оттам с втора, трета. И така сега има 12. "След като отгледаш фаленопсис, разбираш, че има и други видове. Трябва задължително да си вземеш и от тях, защото всяко цвете има различна и уникална красота", продължава с блеснали очи разказа си любителката на цветята.

"Тези цветя трябва да се пазят от силните слънчеви лъчи. Най-подходящ е източен или западен прозорец. Всеки трябва да прецени сам за себе си от много видове тор на пазара какъв точно да използва. Препоръчително е орхидеята да се подхранва поне веднъж на месец", уточнява Николаевна.

Най-радостният момент е когато излезе нов цветонос. Той се чака  близо месец или даже два, за да "върже пъпки"."Няма нищо по-красиво от разтварящ се цвят на орхидея", казва пловдивчанката.

Днешният празник Елена Николаевна ще посрещне с 6 цъфнали орхидеи. "Колкото повече не им трепериш, толкова повече виреят", завършва жената, която е влюбена в цветята си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама