Реадмисията на бежанци с Турция ще заработи, увери Борисов

10:10, 08 мар 16 / Политика 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Много тежки преговори”, заяви след срещата на лидерите на ЕС с Турция, провела се вчера в Брюксел премиерът Бойко Борисов. “Надявам се поне голяма част от това, което се надявахме да стане, стана, намери се компромис между европейските държави и Турция. Много са недоволните, но нищо по-добро към момента не може да се направи”, бе коментарът на министър-председателят.

Той съобщи, че на Анкара ще бъдат изплатени още 3 млрд. евро до 2018 г, като общата сума нараства до 6 млрд. евро.

Борисов е поставил изискване и за 700 млн евро от Фонда за подпомагане да бъдат изплатени и на нас, “тъй като имаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенска граница”, каза той, като не стана ясно дали искането ще бъде удовлетворено. “В интерес на истината всички колеги отчетоха България като еталон в момента в тази област”, каза още той.

Според премиера реадмисията на бежанци между България, Гърция и Турция ще започне да работи.

“Ако трябва да се разтълкува още, целта е да няма това плуване по море с лодки, да няма трафиканти, които да взимат парите на хората и да се убие този мръсен бизнес.

Много спорове имаше дали да се ускори издаването на визите (за турски граждани за ЕС - бел. ред.), нашата позиция бе, че може да се направи в друг аспект Турция да бъде призната за една от сигурните държави”, каза още той.

Борисов съобщи още, че през тази година ще започне да се работи по отварянето на главите за членство на Турция в ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама