86-годишен шуменец даде 5 100 лв. на телефонни измамници

10:34, 08 мар 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
86-годишен шуменец станал жертва на телефонни измамници, съобщават от пресцентъра на МВР в Шумен.

Мъжът бил въведен в заблуждение по телефона в обедните часове вчера. На домашния му телефон звъннал непознат мъж и се представил за майор Стефанов от районното управление в Шумен. Обяснил, че в града днес са засечени телефонни измамници и затова е предприета акция по залавянето им. В потвърждение на думите на „майора“ малко по-късно на домашния телефон на 86-годишния шуменец звъннал мъж, който вкарал в обръщение сценарий за пострадал близък в пътен инцидент. Последвало второ обаждане от „майор Стефанов“ и било поискано съдействие за залавяне на телефонните измамници. За целта мъжа трябвало да хвърли пари през терасата, измамниците да ги вземат и майорът да ги залови на място. Мъжът повярвал на непознатия, сложил 5 100 лева в найлонова торбичка и ги хвърлил през терасата. Малко по-късно звъннал на телефон 112 да пита има ли в полицейското управление в Шумен майор Стефанов и разбрал, че е измамен. Започнато е досъдебно производство.

От полицията отбелязват, че тази схема е вкарана в обръщение през последния месец. Основният замисъл е базиран на доверието в институциите и готовността на хората да са полезни, особено възрастните. Ключовите моменти в злоупотребата са няколко: звъни непознат на домашния телефон, представя се за полицай /следовател, прокурор/, съобщава за зачестили измами по телефона и как органите на реда разчитат на сътрудничество за да хванат мошениците. Следва уловката – домакинът да съдейства като изпълни разпоредените по телефона изисквания от мошениците и така полицаите по-лесно ще ги хванат. В желанието си да помогнат, възрастни хора попаднат в измамния сценарий  и биват ощетени с различни суми.

Отново призоваваме хората да разговарят често с възрастните си родители и близки, за да предотвратят следващи случаи на подобни нагли измами.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама