Онкоболницата във Варна започва безплатни профилактични прегледи

10:35, 08 мар 16 25 497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специализираната болница за активно лечение на онкологичните заболявания „Д-р Марко А.Марков – Варна” стартира пролетната серия от годишната програма за безплатна профилактика на населението на Варненска и Добричка област с прегледи за ранна диагностика на най-разпространените онкологични заболявания – рак на гърдата, на шийката на матката, на простатата и на дебелото черво. Те ще се извършват от утре до 31 март включително, всеки работен ден без понеделник.

Пациентите ще се преглеждат в кабинетите №36 и №51 в Диагностично-консултативния блок на болницата в сградата на ДКЦ 4 (бившата поликлиника на Окръжна болница). За желаещите, които не са диспансеризирани в СБАЛОЗ – Варна, е препоръчително предварителното записване на телефоните на регистратурата на здравното заведение: 052/ 975 840.

Прегледите ще бъдат безплатни за нерегистрираните до този момент пациенти, въпреки че с последните изменения в законодателството и преобразуването на онкологичните диспансери в комплексни онкологични центрове и специализирани болници, те би следвало да се заплащат. Финансов ангажимент на пациентите ще останат само допълнителните изследвания и ехографските прегледи, ако се налагат такива.

По време на безплатната профилактика на СБАЛОЗ – Варна, проведена през есента на 2015 г., са прегледани 291 пациенти. При 27 жени са открити предракови заболявания на гърдата и женските полови органи. При 9 пациенти е открит рак на дебелото черво. Няколко пациенти са насочени към допълнителни изследвания на простатата.

Програмата за безплатна профилактика на онкологичните заболявания се провежда вече 8-а година за сметка на болницата. Тъй като традиционно профилактичните прегледи привличат много желаещи и часовете се изчерпват много бързо, при голям интерес ръководството на здравното заведение има готовност да обсъди удължаване на програмата през април или друг месец от годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама