"Найк" развали договора с Мария Шарапова заради положителна допинг проба

10:55, 08 мар 16 / Свят 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спортният гигант „Найк“ развали договора с руската тенисистка Мария Шарапова, часове след като на специална пресконференция тя обяви, че е дала положителна допинг проба.

Компанията обяви решението си във фирмения канал в социалните мрежи. „Натъжени сме и сме изненадани от новината за Мария Шарапова. Решихме да прекратим отношенията си с Мария, докато тече разследването. Ще продължим да следим ситуацията”, съобщи Nike в свое изявление.

„Грешка“ за 100 млн. долара

"Грешката" ще струва на Шарапова около 100 млн. долара. В последните 2 години тя печелеше по около 29,5 милиона долара от тениса и рекламите извън него, както и от бизнеса с бонбони "Шугарпова". Прогнозите на "Форбс" за 2016-а и 2017-а бяха за около по 31 милиона приходи, както и нов договор с „Найк“ след края на кариерата й, който се очакваше през 2018-а. За последно двете страни подновиха споразумението си през 2010 г., като най-добре платената тенисистка получи 70 млн. долара. За следващите 4-5 години парите на Мария щяха да се увеличат поне със 100 милиона долара, защото „Найк“ е планирал договорът и да е като на Леброн Джеймс в баскетбола - на практика доживотен, като лице на глобалния брандинг на фирмата за женския тенис. Само този контракт се очакваше да й носи по около 10 милиона на година.

Късно вчера на специална пресконференция в Лос Анджелис рускинята обяви, че в пробата й от Откритото първенство на Австралия през януари е открито забраненото вещество "мелдоний". Тя ще бъде с временно спрени състезателни права от 12 март.

Самата Шарапова призна, че от десет години по предписание на семейния си лекар е взимала милдронат - търговското наименование на забранения от 1 януари 2016 г. мелдоний, отбелязва АП.

Това е антиисхемично лекарство. Открито в Латвия, веществото "мелдоний" се прилага при лечение на исхемия или за подобряване на кръвния поток.

Носителката на пет титли от Големия шлем обяви, че поема пълна отговорност за действията си.

Шарапова призна, че е проявила небрежност. Тя е получила уведомлението за промените в забранения списък от Световната антидопингова агенция (WADA) на 22 декември, но не го е проверила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама