"Непознатото минало на Стара Варна" с номинация за проект на годината

11:05, 08 мар 16 / Култура 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инициативата на Beehive/ Сдружение „Споделено работно място – Варна“ за популяризиране на културно-историческото наследство на морския град получи номинация в конкурса „Проект на годината 2015”.

„Непознатото минало на Стара Варна“ даде възможност на над 600 варненци и гости на града да се запознаят с емблематични събития и личности, оставили следа в развитието на морската столица. В рамките на един месец през 2015 г. бяха проведени  единадесет безплатни лекции и посещения на туристически обекти от ХІХ и първата половина на ХХ в. Този период, наричан с романтичното название „Стара Варна”, крие безкрайно интересни истории, които определят развитието на града и основополагат богатото му културно-историческо наследство.

По време на инициативата бяха представени беседи, обхващащи широк спектър от историята на града: „Предосвобожденска Варна”; „От Ориента към Европа”; „Архитектурата на следосвобожденска Варна и нейните създатели”; „Войните за национално обединение. Следвоенната криза и нейното преодоляване”; „Варна – Царицата на Черно море”.

Възможността за посещение и обследване на част от обектите създаде предпоставка за по-голяма обществена ангажираност към опазването на културните ценности. Историческите турове отведоха посетителите:  „По стъпките на арх. Дабко Дабков”; „Храмовете на Варна“; „Хотелите на Стара Варна”; „Морската градина“; „Варна преди Освобождението“; „Стара Варна и чуждестранните дипломати”.

Основна цел на проекта “Непознатото минало на Стара Варна” е популяризиране на културно-историческото наследство чрез поднасяне на исторически факти, снимки и документи. Инициативата засяга темата за опазването  на паметниците на културата и се стреми да формира необходимото отношение на варненци към тяхната градска среда.

През 2016 г. екипът на Beehive/ Сдружение "Споделено работно място - Варна" се надява да получи одобрението на експертите от Фонд „Култура“ към община Варна, за да реализира втора част на инициативата, която отново да бъде безплатна за посещение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама