Премиерът обвини ДСБ в опит за контрол над съдебната система

11:20, 08 мар 16 / Политика 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с вицепремиера Румяна Бъчварова и ще я “помоли” “да видим какво можем да направим с произхода на медийния капитал”. Това казва самият той в интервю пред “Mediapool”. Премиерът ще разговаря по темата и с ГЕРБ.

При формирането на кабинета “Борисов 2” бе разписано, че ще се работи за изсветляване на медийните собственици и за произхода на капитала им. “Аз съм "за". То ако ме питате – в България всеки знае собственост на кого са медиите, фактически първият въпрос отпада, значи проверката трябва да бъде върху капитала на медиите. Собствениците са ясни”, смята Борисов.

В коментар за медиите, той заявява, че “има рядката привилегия да не ги чета медиите на Пеевски”. “Не чета и другите между другото. Защото знам, че като съм нанесъл огромна щета на газовите посредници например – и съм премахнал трима, в следствие на което газта е паднала с близо 40%, това влияе пряко на една медия, например. И тя ме окарикатурява от сутрин до вечер”, казва министър-председателят, като отказва да спомене името й, за да не бъде съден.

“Всеки може да се сети, няма да се вкарам в ... Когато накърня нечий интерес това веднага рефлектира върху мен. Всеки, който има по-голям бизнес в България си е направил медия - вестник, телевизия или сайт. Дали ще се занимава с лекарства, продажба на газ, с продажба на енергийни суровини, дали участва в обществени поръчки, дали има друг политически бизнес. В един момент аз знам всяка медия какво ще каже. Затова най-добрият ми начин за информиране е моят Фейсбук”, заявява Борисов.

В интервюто лидерът на ГЕРБ отправя тежки критики към Реформаторския блок и ДСБ - че “преяждат с власт” и че “тъмносинята” партия се опитва да овладее съдебната система.

“Това, което истински ме тревожи, че все повече съдии се обвързват с една друга политическа сила. С ДСБ”, казва Борисов. И посочва кои са съдиите: “Панов и куп други. Излизат, правят политически декларации и навсякъде срешат подкрепа на едни и същи хора”.

“Ама вижте, ДСБ е като двуглава ламя – едната ламя е в бордовете на фирми, в управлението, а другата иска да узурпира съдебната власт. И погледнете – от трите големи съда два пряко ги ръководи ДСБ. ВКС в лицето на Лозан Панов и СГС. От трите големи съда остава само ВАС. Те се ръководят от хора, които не се крият, че са близки с определени медии и определени хора”, заявява премиерът.

Борисов отправя нападки към ДСБ, че под реформи разбират "на мястото на един човек да сложим друг, ама да е "наш", и това вече придавало смешен привкус на думата. 

Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама