Иван Тотев: В случая с тютюневия склад говорим за криминално деяние

11:59, 08 мар 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"В случая започваме все повече да говорим за криминално деяние", заяви днес кметът на Пловдив Иван Тотев по повод скандалното събаряне на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8.

Има тотално разминаване между документа, с който разполага Община Пловдив и в който е записано, че тютюневият склад не е паметник на културата, и документите в Министерството на културата, на базата на които вчера бе публикувано становище за спиране на разрушаването на сградата.

"Има Икономическа полиция, Окръжна прокуратура, те ще обяснят какво е станало. Аз искам да знам каква е причината да има два различни документа", коментира Тотев. Вчера самият той показа пред обществениците и пред журналисти удостоверението от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), издаден на 9 август 2010 г., според който "сградата не притежава статут на единична недвижима културна ценност по смисъл на чл. 59, ал. 4 и чл. 65 от Закона за културното наследство". В крайна сметка се оказва, че този документ е с невярно съдържание.

"Всички искаме възстановяване на сградата във вида, в който е била и да бъде паметник на културата, какъвто е", категоричен е кметът. От Общината обаче все още не са се срещали и не са разговаряли със собствениците, по думите на Тотев се държи връзка единствено с адвокатите им.

Днес се подготвя заповед за комисия, която да изпрати становище към Националния експертен съвет. След като документално нещата бъдат уредени, собствениците ще получат съответните указания.

Припомняме, че събарянето на емблематичната сграда започна в неделя (6 март) и предизвика бурни реакции сред пловдивската общественост. С жива верига и протест пред общината пловдивчани поискаха вандалският акт незабавно да бъде прекратен. Под натиска на гражданите кметът преустанови събарянето на сградата, а впослествие и Министерството на културата излезе със становище да се прекратят всякакви дейности на обекта.

Емблематичният тютюнев склад обаче е почти напълно разрушен. От сградата е останала малка част, но хора от бранша твърдят, че възстановяването му е възможно. "Възможно е възстановяване и дори сградата да стане хотел, той ще е много по-атрактивен, отколкото ако се направи в съвременен стил. Дори и да няма подробно архитектурно заснемане, възстановяването е напълно възможно на базата на архивни фотоси", категорична е арх. Виолета Раева.

"Този случай показва необходимостта от приемане на закона за културното наследство и от много по-тясна стиковка между общините и НИНКН", каза още кметът. По думите му Общината не получава информация за тези обекти. Инвеститорите отиват в НИНКН, взимат си съответния документ и впоследствие го внасят в Община Пловдив. За верността на документа инвеститорът носи наказателна отговорност, но общинската администрация не получава копие от него, твърди Тотев.

За да се пристъпи към възстановяване на сградата, общината може да се "опре" на член от Закона за устройство на територията (ЗУТ), като ипотекира тютюневия склад, реставрира го и впоследствие собствениците, ако си платят ипотеката, да си го вземат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама