Нетаняху отмени среща с Обама, напрежение между Израел и САЩ

12:01, 08 мар 16 / Свят 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е отменил планирана преди две седмици среща с президента на САЩ Барак Обама, предизвиквайки остра реакция от страна на Белия дом.

Това е поредното доказателство за обтегнатите отношения между двете страни, отбелязва в. „Гардиън“.

"Очаквахме отговор на поканата ни за двустранната среща, но бяхме изненадани да научим чрез медиите, че премиерът не я е приел и е отменил визитата", заяви Нед Прайс, говорител на президентския Съвет за национална сигурност.

Израелският министър-председател трябваше да пристигне във Вашингтон този месец, за да участва в заседание на Американско-израелския комитет по обществени въпроси.

Източници от кабинета на Нетаняху заявиха по-късно, че той не иска да ходи във Вашингтон в средата на президентската кампания, допълвайки, че също фактор за решението е продължаващото неразбирателство за размера на новата американска военна помощ.

Разривът на отношенията между двамата лидери идва на фона на посещението на вицепрезидента Джо Байдън в Израел. По време на визитата на Байдън, който ще обсъди именно военната помощ за еврейската държава, отбелязва „Ройтерс“.

Това не е първата неловка ситуация между Обама и Нетаняху. Миналата година Белият дом обвини израелския премиер за нарушаване на дългогодишен дипломатически протокол, след като обяви планове да говори на общо заседание на Конгреса без да се консултира или да уведоми Обама.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама