3 години затвор за поругаване на знамето на ЕС искат депутати

12:38, 08 мар 16 / Политика 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители Петър Славов, Мартин Димитров (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) внасят днес промени в Наказателния кодекс (НК), с които искат поругаването на знамето и химна както на Европейския съюз, така и на България, да се преследват с една и съща строгост на закона.

В момента наказанието за опетняването на герба, знамето и химна на България се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 3000 лева.

„След присъединяването на България към Европейския съюз – акт на осъзнат и цивилизационен избор, подкрепен от огромната част от българските граждани, знамето на ЕС се поставя редом до българското, а при тържествени събития заедно с българския химн се изслушва и този на ЕС. Престъпленията към европейските символи следва да се преследват и санкционират като престъпления от общ характер“, мотивират своите предложения тримата народни представители.

Те предлагат още да се забрани проповядването на фашистка, националистическа, комунистическа или друга антидемократична идеология, а наказанието за тези престъпления да бъде лишаване от свобода до 3 години или глоба от 3 000 до 5 000 лева.

На 3 март т.г. на шествие на “Атака” стъпкаха европейското знаме.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама