Франция обяви 72 критерия за отпадане на визите за турски граждани

13:00, 08 мар 16 / Свят 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френският президент Франсоа Оланд обяви, че за да могат турските граждани да пътуват свободно в Шенген Турция ще трябва да покрие 72 критерия, касаещи членството на Турция в ЕС. Това съобщи на сайта си „Хюриет“, позовавайки се на „Ройтерс“. По думите на френския държавен глава преговорите за присъединяване на южната ни съседка към Общността на 28-те са „все още далеч от приключване“.

"Премахването на визите може да стане през юни, само ако са спазени критериите. До момента те са 72", заяви Оланд след извънредната среща на върха на лидерите на ЕС с турския премиер Ахмет Давутоглу в Брюксел.

Междувременно в Брюксел в понеделник италианският премиер Матео Ренци заяви, че ще налага вето на всяко решение между Турция и ЕС, ако в страната не бъде спазвана свободата на словото. По време на преговорите европейски лидери изразиха опасенията си относно свободата на медиите в Турция, след като правителството на Турция насила пое контрола върху опозиционния вестник "Заман" - най-голямото издание в страната.

Припомняме, че след вчерашната среща бяха постигнати споразумения по общите принципи за плана за справяне с бежанската криза, но последното решение бе отложено за срещата на 17-18 март, когато преговорите ще бъдат продължени.

На извънредното заседание в столицата на ЕС бе взето решение за всеки сирийски бежанец, върнат от Гърция или от водите на Егейско море в Турция, Европейския съюз да приема да презаселва по един бежанец директно от територията на турската ни съседка. Целта на този механизъм е да се спрат рисковите пътешествия на бежанците с лодките на трафикантите по вода и по балканския път.

Европейските лидери и Давутоглу се споразумяха до края на 2018 година южната ни съседка да получи финансова помощ от още 3 млрд. евро за справяне с бежанската криза, както и премахването на визите за турски граждани.

Предложението да се затвори "Балканският маршрут" за имигрантите, изготвено от дипломатите на държави членки в Брюксел, не присъства в окончателните резултати от преговорите, след като Германия категорично се противопостави на идеята.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама