Общините в областта подписаха 15-годишния договор с ВиК-Шумен

13:12, 08 мар 16 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Асоциацията по ВиК в Шумен сключи днес с водоснабдителното дружество в града договор за стопанисване и предоставяне на ВиК услуги на потребителите от региона. Така шуменското дружество ще експлоатира техническата инфраструктура и ще доставя водата във всички общини в областта през следващите 15 години.

„Законът за водите предвижда този срок на действие на договора, а другата възможност е концесионен договор”, обясни представителят на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Ивета Маринова. Тя допълни, че на 5 години или на по-голям период, ще има възможност да се актуализира инвестиционната програма на дружеството.

„Изграждането на магистралния водопровод от яз. Тича до Шумен, и двата клона за Преслав и Смядово ще бъдат основната ни инвестиция в следващия програмен период”, каза управителят на ВиК Шумен инж. Светлозар Дамянов.  Той посочи, че ориентировъчно това ще струва около 100 млн.лв. Ясно е, че ВиК оператора не може да осигури такива средства и това може да стане само с европейски пари, допълни инж. Дамянов.

„Имаме надежди, че реформата във ВиК сектора най-после ще тръгне след подписването на този договор”, каза областният управител Донка Иванова, която е и председател на Асоциацията.

На днешното общо събрание Асоциацията представи отчет за работата си през 2015 г. и прие бюджета си за тази година. Стана ясно, че държавата осигурява 15 000 лв., с 5 000 повече от миналогодишните средства, а всички общини участват с вноски, които трябва да бъдат депозирани в двумесечен срок.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама