Вежди Рашидов: Тютюневият склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид

13:19, 08 мар 16 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тютюневият склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид, категоричен е министърът на културата Вежди Рашидов.

Днес той разпореди да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност, съобщиха от Министерството на културата. Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство (ЗКН).

В правомощията на Министерството на културата - Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", е да даде разпореждания на виновните лица за преустановяване на нарушенията, както и за възстановяването в оригиналния му вид на съборения паметник на културата.

Още през януари 2014 г. Министерството на културата е уведомило Община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по реда на член 84, ал. 1 и 2 на Закона за културното наследство.

Министерството на културата ще упражни всички дадени му по закон правомощия за отстраняване на последствията от посегателството върху културното наследство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама