Пловдивските полицаи, прикрили катастрофата с шофьора на Преслава, взели още подкупи

14:49, 08 мар 16 25 620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 40-годишния пловдивчанин Костадин Илиев. Срещу него са повдигнати пет обвинения – за оказване помощ на шофьор, предизвикал катастрофа, да избегне наказателна отговорност; за използване на служебното положение за набавяне на облага; за приемане на дар, който не му се следва, както и за незаконно държане и придобиване на боеприпаси  и неправилното им съхранение. По същото дело като обвиняеми са привлечени още 4 души. 

Шофьорът на фолкпевицата Преслава Иван Саравски  ще бъде съден за нарушаване на правилата за движение при управление на моторно превозно средство, при което е настъпила смърт и деецът е избягал от местопроизшествието.  Тихомир Монев от Варна и Борислав Ташев- за спомагане на лице да избегне наказателно преследване. 39-годишният пловдивчанин Сергей Джамбазов е обвинен, че като полицай е използвал служебното си положение да набави за себе си облага.

 Всички са замесени в катастрофата,  при която шофьорът на известната изпълнителка Иван Саравски при управление на лек  автомобил „Ауди А3“ в Пловдив, е нарушил правилата за движение и причинил смъртта на 84-годишния Петко Петков. Катастрофата е станала на пешеходна пътека, но Саравски не е оказал помощ на пострадалия, и е избягал от местопроизшествието.

Костадин Илиев е предаден на съд и за това, че на три пъти, в качеството си на длъжностно лице – полицай в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Пловдив, като извършител и в съучастие със Сергей Джамбазов, като помагач, е използвал своето служебно положение да набави за себе си и за другиго противозаконна облага в размер на 220 лева. Той е помогнал в два случая да се извърши по-бърза регистрация на моторно превозно средство в сектор „Пътна полиция“-Пловдив, и в трети – помогнал на друго лице да премине преглед за техническа изправност и да пусне спрян от движение лек автомобил „Тойота Хайлукс“. Костадин Илиев е предаден на съд и за това, че е взел и още 1 800 лева, за да упражни влияние при вземане на решения от длъжностни лица за намаляване изтърпяването на наказание лишаване от право да управлява МПС.

Илиев е дал съвета на Тихомир Монев да бъде намерено друго лице, което да заяви пред органите на МВР, че е управлявал автомобил, причинил катастрофата, вместо Саравски. В хода на разследването е било проведено претърсване и изземване в дома на Илиев, разрешено от Окръжен съд-Пловдив. При това процесуално действие са били иззети 89 бойни пистолетни патрони, които държал  без разрешение. Част от тях съхранявал в нарушение на установените правила.

Тихомир Монев е предаден на съд за това, че на 6 декември 2014 г. поискал от Костадин Илиев да даде съвет как Саравски да избегне наказателно преследване след катастрофата, след което предал този съвет на Саравски.

Борислав Ташев е предаден на съд за това, че се е представил пред полицейски орган за водач на лекия автомобил, прегазил възрастния мъж.  

Сергей Джамбазов е предаден на съд за това, че на три пъти, като помагач, в съучастие с Костадин Илиев,  като извършител, умишлено го е улеснил чрез използване на служебното си положение да набави за себе си и за него противозаконна облага в общ размер на 220 лева.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама