Турското правителство превзе и агенция „Джихан“

14:52, 08 мар 16 / Свят 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турски съд назначи трима синдици и в инфомационната агенция „Джихан“, собственост на медийната компания „Заман“. Това се случава само няколко дни след като правителството пое контрола над най-големия опозиционен вестник.

Медийната компания на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, снована през 1986 година, преди 3 години се превърна в опозиционна и стана един от най-острите критици на президента Ердоган. Това се случи след антикорупционния скандал през декември 2014 година, за който се твърди, че е бил организиран от Гюлен. Преди това Гюлен и изданията му бяха най-верните поддръжници на Ердоган.

Турският президент подозира Гюлен в заговор срещу правителството. 

Медийната компания „Заман“ издаваща още англоезичния вестник "Today’s Zaman", списание "Aksiyon" и "Zaman Kitap", е обвинена в поддръжка на т.нар."терористичната организация на симпатизантите на Фетуллах Гюлен".

Привърженици на Ердоган твърдят, че е създадена „паралелна държава“ с назначаване на приближени до Гюлен във водещите институции на Турция, с цел сваляне на правителството.

Заради репресиите в медиите в южната ни съседка ООН призова Анкара да уважава свободата на медиите и правото на хората да изразяват своето мнение, а от САЩ заявиха, че са обезпокоени от случващото се.

На вчерашната среща лидерите на ЕС изтъкнаха на срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу за бежанската вълна, че не могат да останат безразлични пред погазването на свободата на словото и на печата. Италианският премиер Матео Ренци дори заяви, че ще налага вето на всички решения между ЕС и Турция, ако в страната не бъде спазвана свободата на словото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама