Най-добри практики за добив на природен газ

15:26, 08 мар 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съгласно Директива 96/61/ЕС (IPPC) за най-добри налични техники (НДНТ, англ. ВАТ - Best Avaiable Techniques) е дадено следното определение:

„най-добри налични техники” означава най-ефективния и най-напредналия етап в развитието на дейностите и методите за тяхната реализация, показващи практическата пригодност на съответните техники за осигуряването, по принцип, на основата на съответните норми за допустими емисии, и проектирани с цел предотвратяване и, в случаите когато това е практически невъзможно, за намаляване на емисиите и въздействието им върху околната среда в нейната цялост;

„техники” включва както използваната технология, така и начина на проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация и ликвидиране на инсталацията; „налични“ означава техниките, разработени в мащаб, който позволява прилагането им в съответния промишлен отрасъл, при жизнени в икономически и технически смисъл условия и отчитане на свързаните с тях разходи и предимства, независимо от това дали те се използват или произвеждат във въпросната държава членка, при условие че са достъпни в разумна степен за оператора; „най-добри“ означава най-ефективни, с оглед постигането на висока степен на опазване на околната среда, в нейната цялост.

Най-добрите практики при добива на природен газ включват най-добрите налични техники и технологии за прокарване на експлоатационни сондажи, оборудване устието на сондажа, изграждане и експлоатиране на съоръженията за първична подготовка на газа. Като пример  за приложение на най-добрите практики за разработване на находища от природен газ с ограничени запаси може  да се посочи използването на мултифункционални  площадки.

При използването на тази технология от една мултифункционална площадка се прокарват 1-2 вертикални и няколко насочено наклонени експлоатационни сондажа. Размерът на площта на мултифункционалните площадки се определя от броя на предвидените за сондиране експлоатационни сондажи. Тази площ е значително по-малка от сумарната площ на индивидуалните площадки, използвани при самостоятелно разполагане на сондажите. Оборудването на устието на сондажа включва колонна глава и фонтанна арматура. Съвременните фонтанни арматури позволяват да се монтира върху тях датчици за телеуправляеми кранове, щуцери и регулируеми винтили, датчици на налягането, температурата и дебита, чрез които управлението и контролирането на работата на сондажа се извършва от разстояние в непрекъснат режим на контрол и управление.

При съоръженията за събиране и първична подготовка на газа, широко приложение заемат модулните повърхностни съоръжения, показани на фиг. 1.

Използването на модулни повърхностни съоръжения за събиране  и първична подготовка на газа дават възможност да се управлява, контролира, записва и наблюдава от централизиран диспечерски пункт целия технологичен процес. Нагревателите, сепараторите, разходомерите и всички други помощни съоръжения се свързват с мултисондажните модули с което се обезпечава комплексна технологична верига, за управление и контрол. Това позволява във всеки момент от време да се реагира в случай на възникване на условия за усложнения и аварии в процеса на експлоатация на сондажите. Прилагането на посочените технологии позволява да се използва специално изградено модулно оборудване за добив, с което се редуцират съществено строително монтажните операции. С прилагането на мултифункционалните площадки за сондиране и добив се оптимизира използваната площ за сондиране, изграждане на съоръжения за добив и подготовка и се избягва прокарване на тръбопроводна система, свързаща сондажите, разположени на отдалечени една от друга индивидуални площадки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама