Захарната фабрика в София вече я няма (снимки)

16:17, 08 мар 16 / Култура 25 2373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Докато в Пловдив се борят за запазване на тютюнев склад, Захарната фабрика в София практически е вече разрушена. Голямата сграда в комплекса е обявена за паметник на културата през 1998 г. Въпреки че порталът се пази от пазач и две кучета, всеки може да проникне през дупки в оградата на затвореното училище или „гробището“ за таксита, намиращи пред община „Илинден“. От целия комплекс на бившата Захарна фабрика са оцелели няколко фасади и стени. Всичко ценно е ограбено.



Предприятието е открито на 28 ноември 1898 г. на 2.5 километра вън от тогавашна София от белгийски концесионери от групата на Ернест Солвей. На 12 октомври 1941 година е положен основният камък за строителството на 350 работнически апартамента в квартала. В момента част от китните блокчета все още са общинска собственост и в тях са настанени социално слаби семейства от малцинствата. Състоянието им, меко казано не е добро.

Главният архитект на община „Илинден“ арх. Ваня Зегова отказа да „дава интервюта“. В общината не знаят кой е настоящият собственик на терена. Предполагат, че след редица прехвърляния имотът с паметника на културата в момента се води на физическо лице. Като главни виновници за разграбването се сочат жителите на гетото, образувало се около река Суходолска в близост.



Откакто фабриката не функционира е сменила десетки собственици. За последно теренът е препродаден през 2009 г. на фирмата "Ти Ей Би риъл естейт“. Тогава и фабриката, и прилежащият ѝ терен с площ от близо 26 хил. кв.м е купен за сумата от 640 хил. евро. От август 2015 г. на сайта на на „Родна земя холдинг“ АД" е представен идеен проект за реставрация на комплекса, който всъщност е дипломна работа на арх. Десислава Ковачева. Става ясно, че "Ти Ей Би риъл естейт" се е вляла в структурата на „Родна земя холдинг“ АД". Няколко месеца по-рано компанията е обявила на сайта си, че продава поземлен имот в "район "Илинден" к-с "Захарна фабрика" с обща площ 5.725 кв.м + 27.400 кв.м. (33.125 кв.м.) по нат. акт".

На 19 ноември 2009 г. двама крадци на старо желязо загинаха затрупани от срутила се сграда. В репортаж по БНТ сестра на двамата засипани каза: „Брат ми е дошъл да изкара пет лева, да яде с децата си, защото е безработен. Собственикът е дошъл лично тука пред нас и е казал да съборим сградата и полицаите да не ни закачат, а полицаите се събират и само пари ни искат. Спират ни каруците и взимат по 20, 30, 50 лева, и за това са умрели моите братя тука.“ Тогава община Илинден наложи глоба от 100 000 лева на последния известен собственик на сградата. Издадени са и предписания за ограждане на имота, които са изпълнени.

Всичко това сочи към извода, че целта на собственика на Захарната фабрика е тя да се „самосрути“, след което там може да се строи без да се налага реставриране, което вече е почти невъзможно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама