Балтийските страни вдигат огради по източните си граници

17:50, 08 мар 16 / Свят 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Литва, Латвия и Естония затегнаха граничния контрол и започнаха изграждането на огради по източните си граници заради опасения, че балтийският регион ще стане нов входен пункт за бежанци, след като ЕС реши да затвори "Балканския път", съобщи Ройтерс.

Правителствата на трите държави се страхуват, че от Русия и Беларус могат да тръгнат хиляди бежанци. Притесненията се базират и на разпространяваната в края на миналата година информация, че около 6 хиляди бежанци са навлезли във Финландия и Норвегия от Русия.

Латвия и Естония започнаха да вдигат ограда по границата си с Русия. Двете държави са обезпокоени също от действията на Москва след анексирането на Крим.

Тази седмица стотици литовски граничари, полицаи и войници започнаха учение как да се справят с критична ситуация по границата. Повторното въвеждане на паспортен контрол по част от границата с нейния северен съсед Латвия също ще се тренира по време на учението.

По-рано огижиалн представители обявиха, че маршрутът през Молдова, Украйна и Балтика става все по-популярен.

Естония разполага камери за наблюдение и други технологии за спиране на трафика на мигранти и нелегалната имиграция. Литва вече предприе такива мерки на границата с Беларус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама