След дълго прекъсване възстановяват Владигеровите дни в Шумен

17:56, 08 мар 16 / Култура 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След повече от три десетилетия прекъсване в Шумен ще бъдат възстановени дните посветени на големия български композитор Панчо Владигеров. Това съобщи за Topnovini.bg Диана Дечева – изпълнителен директор на Фондация “Панчо Владигеров”.

Първите музикални Владигерови дни се провеждат през 1981 година, а следващите през 1983 година. Целта на проявата е била да се популяризира творчеството, на родения в Шумен, композитор и българската класическа музика.

Сега 35 години след първото издание на музикалните празници Фондация “Панчо Владигеров” и Община Шумен възраждат традицията. “Идеята е Владигеровите дни да се превърнат в среща на всички изкуства. Искаме да привлечем художници, актьори, писатели. Желанието ни още е да дадем възможност за изява на лауреати от конкурсите посветени на Панчо Владигеров”, обясни Диана Дечева.

Музикалните прояви започват в 11 часа на 13 март – рождената дата на композитора и ще продължат до 22 април.

Събитето ще бъде открито във фоайето на градската библиотека в Шумен с концерт от творби на Панчо Владигеров, Лист, Паганини, Сен-Санс, в изпълнение на младите пианисти Анета Маринова, Симеон Божилов, Емил Бояджиев и цигуларя Рустам Губкин. Децата са носители на първи награди от Националния за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ Шумен`2013.

Клавирното дуо Алина и Николай Шаламови – носителите на първи награди от конкурсите за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ Шумен` 2005 и 2011 година и първа награда от InternationalerMusikwettbewerb der ARD – Мюнхен`2015 ще концертират в Шумен на 28 март. На сцената на зала “Проф. Венета Вичева” от 19 часа те изпълнят произведения Бетовен, Рахманинов, Мусоргски, Дебюси, Джордж Кръмб,  Самюъл Барбър, Панчо Вдадигеров.

В рамките на Владигеровите дни на 20 април от 17.30 часа ще се открие традиционния пролетен арт салон, организират от Дружеството на Шуменските художници и Съюза на художниците в града. Експозицията в градската художествена галерия ще бъде посветена на Панчо Владигеров.

12 април в календара на дните посветени на композитора е отреден за изява на изпълнители отличени в конкурса за камерно пеене. На сцената ще се изявят Алек Аведисян, Ралица Ралинова, Валентин Ватев. В програмата са включени песни от Панчо Владигеров, арии и ансамбли от опери на други композитори.

Дните на именития композитор в Шумен ще бъдат закрити на 22 април с вечер посветена на цигуларя Георги Бадев. В негова памет на сцената ще свири Светлин Русев-цигулка и ученици на маестро Бадев.

Владигеровите дни в Шумен се реализират с финансовата подкрепа на фирма “Алкомет”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама