Етичната комисия към ВСС може да разпита Сотир Цацаров заради шпицкомандите

17:57, 08 мар 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) задължително трябва да изслуша ръководителя на Софийската градска прокуратура (СГП) Христо Динев по твърденията на следователя Бойко Атанасов, заяви членът ѝ Юлиана Колева пред БНР, цитирана от "Правен свят". И допълни, че, според нея, при такъв скандал в СГП, би трябвало да бъде изслушан и обвинител №1 Сотир Цацаров.

"Впечатлението е за едно всеобщо разтърсване, което, дай боже, да е за добро", каза Колева, която беше сред членовете на ВСС, който вчера в продължение на близо 6 часа изслушваха Атанасов и колегите му, засегнати от твърденията му, че са шпицкоманда. Работата на Етичната комисия ще продължи и следващия понеделник.

"Всички сме безусловно убедени, че проверката трябва да продължи. Просто трябваше да се систематизират материалите, които трябва да се изискват, да решим какво още трябва да предприемем, кого още да поканим за изслушване. Твърде много въпроси бяха поставени при вчерашното изслушване. Трябва всеки един аспект от тях да огледан внимателно", каза Колева.

Тя посочи, че очевидно в столичното следствие има някакви проблеми.

"Една голяма част от предизвиканата проверка е във връзка със самото устройство на столичното следствие, друга е свързана с тяхната конкретна дейност. Но има и един такъв аспект, че там работят упорито едни достойни и честни магистрати, чиято чест и достойнство трябва да бъдат съхранени при тази проверка, освен всичко останало", каза Колева.

Тя подчерта, че Бойко Атанасов говори общо за колегите си, без да разграничава никого.

"Това според мен не беше коректният подход", каза Юлиана Колева.

Попитана дали в прокуратурата и следствието има страх да се говори, тя отговори така:

"Точно заради мнението, че в прокуратурата съществува такъв страхови елемент, бих казала, че това са дългогодишни магистрати, които не са от скоро в системата. Не мога да си представя, че тези хора може лесно да бъдат уплашени".

Колева посочи, че Етичната комисия трябва да провери твърденията на Бойко Атанасов, че следователите, които си позволят да изразят несъгласие, стават обект на дисциплинарни проверки или ги товарят с много дела. Тя призна, че е много лесно да бъде неглижиран един самотен глас, какъвто е този на следователя Атанасов.

"Самотният глас не означава, че това, което съобщава на обществото не е вярно. Ние просто трябва да разберем дали е вярно или не", заяви членът на ВСС.

Тя коментира и това, че вчера от ръководството на столичното следствие не отрекоха, че там не се спазва стриктно случайното разпределение на делата.

"В следствието винаги по по-различен начин са се разпределяли делата в сравнение със съдилищата. Законът дава възможност на съдилищата да провеждат случайното разпределение вътре в отделенията. И в следствието, по аналогия, го правят в т. нар. сектори, в тези миниотдели в общия следствен отдел", каза Колева.

Тя посочи, че част от проверката, провокирана от изявленията на Бойко Атанасов, ще е посветена и на масовото образуване на разследвания срещу неизвестен извършител, въпреки че той всъщност е известен.

"При всички случаи ще проверяваме и делата образувани срещу неизвестен извършител, колко време престояват в това състояние, извършват ли се следствени действия по тях", посочи Колева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама