Турски трафикант на оръжие заплаши да се самоубие, ако остане в бургаския арест

17:59, 08 мар 16 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският гражданин Мустафа Йоксузооглу, арестуван на пети март вечерта на границата на Малко Търново с два незаконни пистолета „Берета“, заяви, че ако не му бъде променена мярката за неотклонение задържане под стража с по-лека, ще се самоубие. Бургаският окръжен съд не се трогна и реши да го остави в ареста, тъй като има достатъчно обосновани предположения, че при друга по-лека мярка има реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Мустафа е задържан при митническа проверка на границата, като оръжията са открити в автомобила му мицубиши. Единият от тях е със заличени фабрични номера. След като е задържан, той обяснил, че пистолетите най-вероятно са забравени в колата му от стопаджия – негов сънародник, който слязъл малко преди граничния пункт. Оттук идва и предположението, че оръжията са били пренасяни за евентуалното изпълнение на „мокра поръчка“ в България.

Назначеният по делото служебен адвокат Недялков внесе искане за замяна на най-тежката мярка на своя клиент с парична гаранция до 10 000  лева или домашен арест. Той изтъкна, че в залата присъства жена, която е готова да предостави апартамент за пребиваване на Мустафа, а и той не бил осъждан досега. Освен това по оръжията не били открити негови отпечатъци.

Турският гражданин е собственик на ресторанти в родината си. Преди години той осигурявал работа на 1200 души в България.

Държавното обвинение обаче парира искането на защитата с факта, че няма доказателства за наличието на втори човек в колата и престъплението по чл. 242 ал.1 е тежко и предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода, както и глоба от 20 000 до 100 хиляди лева.

Съдът се съобрази с мотивите на Прокуратурата и остави Мустафа в ареста.

Определението на Окръжният съд в Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама