Евродепутатите прозоваха за защита на бежанките

18:17, 08 мар 16 / Свят 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В международния ден на жените евродепутатите гласуваха проекторезолюция за защита на жените бежанци. Представителите на Европарламента смятат, че има нужда от реформа на политиките на ЕС за миграция и убежище, а тя трябва да съдържа мерки, гарантиращи безопасността на жените в мигрантските лагери.

"Този доклад подчертава изключително уязвимото положение на жените бежанци в Европейския съюз. Те са избягали от преследване в родните си страни, като предприемат опасно и рисковано пътуване, за да достигнат до безопасно място. При пристигането си в приемните центрове тези вече уязвими жени, които може да са жертви на сексуално насилие, трафик или други насилствени престъпления, са изправени пред допълнителни бариери, които допълнително изострят уязвимостта им“, каза докладчикът Мери Хънибол.

Резолюцията бе одобрена с 388 гласа „за“, 150 „против“ и 159 „въздържал се“.

Според документа, при оценка на молби за убежище, индивидуални и основани на пола форми на насилие като изнасилване, сексуално насилие, генитално осакатяване на жени, насилствени бракове и домашно насилие, следва да бъдат признати за основателни причини за търсене на убежище в ЕС. Евродепутатите отбелязват необходимостта от приемни центрове, които вземат предвид и са насочени към ЛГБТИ общността, тъй като насилието срещу тях е често срещано явление в този вид съоръжения.

Докладът съдържа и списък с мерки за гарантиране на нуждите на жените в процеса на търсене на убежище. Сред тях е предоставянето отделни спални помещения и санитарни възли; интервюиращ и устен преводач от женски пол; специализирани съвети при травми и психологически грижи за жени, пострадали въз основа на своя пол; осигуряването на грижи за децата по време на проверките и интервютата за предоставяне на убежище; информация за жените относно тяхното право да подадат молба за убежище, независимо от своя съпруг като ключов фактор за тяхното овластявано; обучение за специфичните за пола нужди, както и за сексуалното насилие, трафика на хора и гениталното осакатяване.

Евродепутатите призовават за прекратяване на задържането на деца, на бременни жени, които търсят убежище, и на оцелелите от изнасилване и сексуално насилие и трафик.

Депутатите смятат, че има нужда от незабавно отваряне на безопасни и законни маршрути към ЕС с цел подобряване на сигурността и безопасността на жените бежанци и противодействие на мрежите за незаконно превеждане на хора. Допълнително се смята, че законодателството и политиките, свързани с незаконната миграция, не трябва да възпрепятстват достъпа до процедурите на ЕС за предоставяне на убежище.

Във вторник Парламентът одобри и резолюция за равнопоставеност на половете в работата на Европейския парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама