Заместничка на Владимира Янева на път да бъде оневинена

18:27, 08 мар 16 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Знаково дело срещу магистрат по повод знаковото управление на Софийския градски съд е на път към края си. Богдана Желявска, бивш зам.-председател на СГС и част от екипа на Владимира Янева, не е извършвала нарушения и няма за какво да бъде наказвана. Това е решил дисциплинарният състав на Висшия съдебен съвет с мнозинство от 2 срещу 1 гласа, съобщава defactolegal.bg.

Че Желявска е чиста пред професията смятат представляващият ВСС Димитър Узунов и прокурорът Румен Боев. Нарушенията са налице и за тях трябва да се носи отговорност, е позицията на съдията Камен Иванов.

Точката е в дневния ред на заседанието на ВСС в четвъртък, като се очаква мнозинството от кадровиците окончателно да оневини Желявска.

Дисциплинарното дело срещу нея е част от веригата скандали за управлението на ключовия съд, в който на първа инстанция са делата срещу министри, депутати, магистрати и се решават спорове за милиони. След дълго мълчание и пренебрегване на сигналите на работещите там магистрати за непрозрачното разпределение, а и решения на дела и ред други неуредици, миналата година ВСС все пак се зае да проверява управлението на този съд.

Активността съвпадна с гръмкия скандал „Червей”, на мушка бе взета и съдия Румяна Ченалова. След свидетелствата на магистрати тогавашният правосъден министър Христо Иванов и председателят на ВКС Лозан Панов съвместно предложиха образуване на дисциплинарни дела срещу Владимира Янева и Богдана Желявска.

Желявска отговоряше за гражданската колегия на СГС, но разпределяше и търговските дела там. А проверката на самият ВСС установи, че в ключовия съд са манипулирани протоколи, дописвани са искови молби, залежавали са дела.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама