Федерика Могерини: Прекратяването на огъня подобри ситуацията в Сирия

18:35, 08 мар 16 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въвеждането на примирие в Сирия е подобрило значително ситуацията там, каза върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и поликитаката на сигурност Федерика Могерини по време на дебат в Европейския парламент, посветен на размирната страна.

„Както у мен, така и в специалния посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура има впечатление, че примирието се съблюдава. Въпреки че имаше няколко нарушения на режима за прекратяване на огъня, като цяло ситуацията вече от седмица се е подобрила значително в сравнение с предишните периоди на конфликта“, каза Могерини. Можем да констатираме, че в редица райони на Сирия за първи път от много време оръжието е замлъкнало, въпреки че не навсякъде. Но при всеки случай тази ситуация е несравнима с тази, която съществуваше в миналото“, подчерта тя.

Прекратяването на огъня, договорено с посредничеството на САЩ и Русия влезе в сила на 27 февруари.

Ръководените от ООН мирни преговори се очаква да се състоят в сряда (9 март) в Женева.

От 2011 г. конфликтът в Сирия е коствал живота на повече от 250 000 души. Над 4 милиона сирийци са принудени да търсят убежище в чужбина, предимно в съседни страни. Малко над 10% от тях се опитват да намерят безопасност в Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама