Словения и Сърбия въвеждат граничен контрол за мигранти, „Балканският път“ официално затворен

07:17, 09 мар 16 / Свят 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От полунощ на 9 март Словения и Сърбия въвеждат строг граничен контрол и спират приема на мигранти без редовни визи и паспорти. С това на практика се затваря т.нар. „Балканския път“ на бежанците към Западна Европа, отбелязват световните агенции.

Решението на словенските власти идва по-малко от 24 часа след срещата на върха в Брюксел относно мигрантската криза.

Словения обяви, че официално затваря границите си за всички мигранти, които нямат валидни документи и не желаят да поискат статут от Любляна. Заради крайната мярка Сърбия също обяви, че от полунощ затваря границите си с Македония и България за нелегални мигранти.

„Имайки предвид новия режим, който ще бъде прилаган от страна членка на ЕС, Сърбия не може да си позволи да се превърне в събирателен център за мигранти, така че ще приложи реципрочни мерки по южните и източните си граници с Македония и България”, обяви сръбското вътрешно министерство в официална позиция, цитирана от „Танюг”. От Белград подчертават, че всички мерки ще бъдат съгласувани с ЕС.

Затварянето на граници означава, че хилядите мигранти, блокирани сега в Идомени на гръцко-македонската граница, няма да могат да напреднат на към Западна Европа.

Във вторник словенският премиер Миро Церар каза, че европейската среща на върха за миграцията е изпратила много ясно послание на всички трафиканти и на всички мигранти с нередовни документи, че този път вече не съществува.

Междувременно директорът на австрийската криминална полиция Герлад Тацгерн предупреди, че след въвеждането на ограниченията по македонско-гръцката граница трафикантите бързо са се преориентирали към България и Унгария.

„От Турция се извършва трафик на хора не само към Гърция, но и към България. По това трасе регистрирахме увеличаване на активността им“, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама