Ненчев: Имаме готовност да изпратим до 1000 военни на границата за няколко часа

08:34, 09 мар 16 / Политика 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Действително положението в Гърция е трудно, около 30 000 бежанци са се концентирали там. Съществува вероятност да се насочат към българската граница. 

Това коментира по Нова телевизия военният министър Николай Ненчев по темата за бежанците.

"За нас е вжано дали са бежанци или икономически мигранти. Ще направим всичко възможно да опазим българската граница. Имаме готовност да поемем част от тази тежест. На този етап все още няма да има голяма концентрация на военни. Няколко хеликоптера ще направят оглед на границата. Стремим се към сътрудничество и с други партньорски служби за това какви са тези хора и от къде идват", уточни Ненчев.

Той подчерта, че от военното министерство са направили всичко необходимо да обезпечават логистично. "Където трябва, военните ще бъдат въоръжени, на други не. Имаме готовност да изпратим до 1000 военни на границата за няколко часа", добави военният министър. 

За задължителната казарма, той посочи, че са се насочили към развиването на професионална армия. 

"Този въпрос се коментира от народни представители, но това е малко вероятно. Личното ми мнение е "не", разчитам на професионалната армия. Не сме заплашени директно от някъде. Това би стимулирало младите да напуснат страната", смята Ненчев.

За военно обучение, той посочи, че има такова и то е на доброволен принцип. "Всеки български гражданин може да се запише по желание", уточни Ненчев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама