Легенди на световното кино и специални изненади за най-малките на "София филм фест"

09:04, 09 мар 16 / Култура 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Този месец една от културните емблеми на столицата - „София Филм Фест“, навършва 20 години. Между 10 и 31 март програмата на феста е изпълнена с всевъзможни интересни заглавия, гости и събития.

Като основни акценти организаторите открояват Тери Гилиъм от знаменитите „Монти Пайтън“. Той е създател на многобройни забавни, абсурдни и изпълнени с фантазия филми, сред които “12 маймуни”, "Страх и омраза в Лас Вегас” и “Сделката на доктoр Парнасъс”. Визитата му ще бъде придружена и с връчване на специална награда на 19 март, както и с прожекция именно на тези заглавия. Най-новият му филм "Теорема Нула" пък ще закрие изданието в НДК.

На 12 март, за да вземе награда от “София Филм Фест”, ще дойде и голямото име на световното кино Бела Тар. Той е известен с филми като “Семейно гнездо”, “Сатанинско танго” и “Торинският кон”.

Три 3D шедьовъра на Вим Вендерс също са част от програмата по повод неговата 70-годишнина. Сред тях е най-новият му филм “Всичко ще бъде наред” с Джеймс Франко и Шарлот Генсбур в главните роли. Ще можем да си припомним и епичния “Пина”, както и изключителният документален “Катедрали на културата”.

На 10 март изданието се открива с филма на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”, а сред десетките вдъхновяващи и интересни ленти, които организаторите на фестивала препоръчват са “Аномалиса” на Чарли Кауфман, “Синът на Саул” на Ласло Немеш, „Рюдзо и неговата седморка” на Такеши Китано, „Приказка за приказките” на Матео Гароне, „Разрушение” от Жан-Марк Вале.

По традиция в рамките на “София Филм Фест за учащи” ученици и студенти ще могат да гледат близо 40 заглавия от програмата и да се срещнат с Тери Гилиъм и Бела Тар при специални условия.

За първи път има място и за най-младата публика със “София Филм Фест за деца”. В този фестивал са събрани впечатляващи анимационни филми, озвучени на български език.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама