Отмениха ареста на осъдения машинист за катастрофата на гара Калояновец

09:18, 09 мар 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд в Пловдив отмени решението на Старозагорския окръжен съд, с което на 16 февруари т.г. в съдебната зала бе задържан Христо Тиляшев, машинистът обвинен за катастрофата на гара Калояновец на 14 юли 2014 г. Той бе осъден на осем години и половина лишаване от свобода и на единадесет години и половина лишаване от право да упражнява професия „машинист”. 44-годишният Тиляшев е обвинен, че е причинил смъртта на един човек и средна телесна повреда на още четирима, след като не е спазил указанията на предупредителния и входния светофор. Бе промемена и мярката за неотклонение от парична гаранция в „задържане под стража”, и Тиляшев се озова в ареста.

Производството в Пловдивския апелативен съд е образувано по жалба на машиниста против определението на Старозагорския съд за промяна на мярката.

Според пловдивските магистрати изложените от старозагорските им колеги доводи за ареста, че подсъдимият продължава да работи като машинист и тази професия  „му позволява свободно придвижване в пределите на цялата стана и извън нея” и че няма близки родственици, обвързаността с които да го задържа в България, което обосновавало реална опасност да се укрие или да извърши друго свързано с професията му престъпление, не са приемливи.    

Според тях опасността да избяга от страната може да се неутрализира чрез забрана за напускане пределите на Република България.

Затова и Пловдивският апелативен съд отменя ареста на Тиляшев и постановява мярка  „забрана за напускане на пределите на Република България.

Определението не подлежи на обжалване и протест.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама