В област Разград проектът „Приеми ме 2015” се реализира на територията на три общини

11:05, 09 мар 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В област Разград проекта „Приеми ме 2015“, който стартира в началото на годината се реализира на територията на три общини. Това са Разград, Исперих и Самуил, съобщи директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Татяна Костова.

Конкретен бенефициент по проекта е Агенцията за социално подпомагане. Той е с продължителност три години и се финансира от Европейския социален фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет. Общият бюджет на проекта на национално ниво е 51,6 милиона лева, Той допълва и надгражда приключилия в края на миналата година проект „И аз имам семейство” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2007-2013.

Целта на проекта е да се усъвършенства и да се разшири обхватът на услугата "приемна грижа" и да се затвърди нейното предоставяне на местно ниво като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда. Акцент е поставен към развитие на специализирана приемна грижа за деца с увреждания; деца, жертви на насилие или трафик; деца, които са непридружени бежанци. Специален фокус се поставя и върху настаняването на деца до 3-годишна възраст.

От началото на 2016 г. приемните родители от приключилия проект „И аз имам семейство“ , както и приемните родители към дирекциите „Социално подпомагане“ в общините Разград и Самуил преминаха към новия проект, като със сключените нови договори не беше допуснато прекъсване на услугата „приемна грижа“, обясни Костова.  Към момента единствено в общините Кубрат, Лозница и Цар Калоян, където не се реализира проекта утвърдените приемни семейства са към Дирекциите „Социално подпомагане“.

Общият брой  утвърдени приемни семейства са 88, от които в 67 има настанени деца. С приемните семейства в трите общини – Разград, Исперих и Самуил работи екип по приемна грижа (ЕПГ), включващ двама социални работници. На екипа на общинско ниво е възложено цялостното предоставяне на пакета от дейности, насочени към приемните родители, семействата на близки и роднини, както и кандидатите за приемни семейства. Кандидатстването за приемно семейство се извършва пред екипа по приемна грижа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама