Празник на приказката на детския театрален фестивал “Братя Грим” в Шумен (снимки)

11:21, 09 мар 16 / Култура 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 250 деца от България и чужбина се включиха в 8-то издание на театралния фестивал “Братя Грим” в Шумен.

На сцената на театъра и Младежкия дом оживяха приказките на братя Грим и другите обичани класици.

Фестивалът бе открит от заместник-кметът по култура на Шумен Найден Косев.

В тазгодишното издание на фестивала от Шумен ще вземат участие градините "Звънче", "Слънце", "Латинка", "Буратино", "Братя Грим", "Космонавт", "Изворче", ОДЗ "Светулка" и ОДЗ "Пчелица". Във фестивалната програма на шуменските домакини гостуват групи от София, Плевен, Смолян, Асеновград, Казанлък, Нова Загора, Лясковец, Добрич. Гости на събитието ще бъдат и учители от Румъния, Македония, Италия, Испания, Литва, Холандия, чиито деца също са подготвили постановки и рисунки.

Проявата няма състезателен характер. Всяка детска градина ще получи грамота от кмета на община Шумен Любомир Христов, от областния управител Донка Иванова и къщата музей "Братя Грим" в град Касел, Германия.

По време на фестивала вече стана традиция и да се подрежда международна изложба от детски рисунки по приказки на обичани класици.

Всички изпълнения ще бъдат събрани в колекция, която участниците ще отнесат в своите детски заведения. Така театралният фест ще продължи и след завръщането на гостите по родните им места, а техните деца също ще преживеят магията на изкуството.

В рамките на фестивалния ден тази година ще се проведе и Международен учителски форум "Насърчаване на креативността у децата", на който ще бъдат споделени добри педагогически практики.

Закриването на фестивала е днес от 17,30 ч. в Драматично-куклен театър "Васил Друмев", където след награждаването децата-домакини от ЦДГ "Братя Грим" ще представят спектакъла "Свирачът от Хамелин".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама