Вили Лилков пита Рашидов за рушаща се синагога във Видин

13:13, 09 мар 16 / Политика 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков е внесъл официално питане към министъра на културата Вежди Рашидов за съдбата на Видинската синагога, която е паметник на културата и се разрушава.

„Това не са разрушенията на Ислямска държава! Това е великолепната в миналото Видинска синагога, на Дунавския бряг, до градската градина и крепостта Баба Вида. Част от Видинския Ерусалим! По времето на комунизма бе превърната в търговски склад, а по-късно в склад за цимент и строителни материали. Изчезнаха кристалните полилеи, цветните витражи, дърворезбите, всичко бе ограбено!“ написа Ликов във фейсбук профила си.

От 2009 г. Министерството на културата придобива имота с безвъзмездно право на ползване с намерение да я реставрира. „Нищо не е направено досега! Обиколих заинтересованите страни и отговорните институции - всеки говори, колко е прекрасна тази сграда, какво богатство е, но никой не си мърда пръста, възмущава се депутатът. „Ако загубим културното си наследство, ще загубим и памет и достойнство, и тогава кел файда от европейските пари и социалните помощи“, написа още Вили Лилков.

От партия ДЕОС решиха да припомнят на кмета на София Йорданка Фандъкова за рушащите се сгради богатства на София, сред които е банята в "Овча Купел".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама