Изложба на известен полски фотограф ще бъде подредена в Художествената галерия

13:50, 09 мар 16 / Култура 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фотоизложбата „Четирите годишни времена” на Томек Шикора ще бъде представена на 10 март от 17.30 ч. в Художествената галерия, съобщиха от там. На откриването ще присъства Ярослав Годун – директор на Полския институт в София. Експозицията остава в Русе до 10 април.

Четиридесет и пет, почти слели се с живописта, импресионистични природни картини са включени в нея.

Авторът е създал свой собствен стил на фотограф, но и на художник. Класическият подход към темата пейзаж кривва леко встрани, за да потопи зрителя в импресия от цветове и картини без конкретен адрес и фокус. Диалог със светлината, довел до запис на неуловимa аура, бягство от тривиалното, който в същото време е същността на пространството и времето.

Приветливи цветове, провокиращи и галещи окото на зрителя, създават завладяваща панорама от четирите сезона. Тези изображения са движещи се картини, съчетали рисунки със снимки.

През 2013 г. Томек Шикора издава албум, съдържащ 117 творби от серията. Първите страници се разгръщат с топлите ръце на лятото, преминават в пищната прегръдка на есента, след нея се спуска ледения воал на зимата, но дори и този сезон изглежда уютно топъл на страниците на албума „Четири сезона”. Необичаен и изненадващ е изборът на автора за финал – пролетта, но само на пръв поглед.

Toмек Шикора e известен полски артист-фотограф, пътешества с апарата повече от 50 години. Работите му излизат извън установените рамки, а характерният стил го прави разпознаваем сред останалите водещи полски фотографи.

Два пъти е обявяван за най-добрия рекламен фотограф в Австралия и Океания. Работил е за най-известните рекламни агенции в Австралия, САЩ, Нова Зеландия, Германия, Великобритания, Белгия и Полша и с водещи полски творци. Прави филмови и театрални плакати, корици на дискове и книги. Занимава се с модна фотография, изпълнява поръчки за най-известните световни марки. Публикува лимитирани поредици авторски книжки и албуми.

Преподавал е във Victoria College of the Arts Melbourne, понастоящем — в полската Фотографска академия.

Негови работи са показвани в много страни, в т.ч. Холандия, Австралия, България, Швеция, САЩ, Полша. Избрани проекти: „Aлиса в страната на чудесата“, „SecondSkin”, „Обетована земя”, „Вълшебно място”, „Хората от моя квартал”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама