1 000 пациенти са лекувани в Клиниката по нефрология и диализа при УМБАЛ-Плевен през миналата година

14:34, 09 мар 16 25 905 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 1 000 пациенти с различни бъбречни заболявания са лекувани в Клиниката по нефрология и диализа към Университетска болница „Георги Старнски“ в Плевен през миналата година. Това съобщи началникът на отделението професор д-р Васил Тодоров на пресконференция, организирана по повод Световния бъбречен ден.

През 2015-а., помощ са търсили 211 души с хронична бъбречна недостатъчност, 52 с остра бъбречна недостатъчност и тежки отравяния, 700 пациенти с други заболявания на бъбреците. Проф. Тодоров уточни, че част от тях са от други административни области – лица с тежки или трудни за диагностика и лечение болести.

За периода са осъществени 15 740 броя диализи, 10 лечения с перитонеална диализа, направени са 191 инвазивни интервенции. Имплантирани са общо 90 тунелизирани катетъра, конструирани са 77 артерио-венозни анастомози. Около 70% от интервенциите са на болни от областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Бургас, Ямбол, Варна.

„Държа да подчертая, че в нашето отделение се прилагат всички модерни диагностични методи, всички наши апарати и консумативи са с най-високо качество и в съответствие със световните и европейски критерии“, акцентира професор Васил Тодоров. Той допълни, че персоналът на клиниката включва общо 11 лекари, 31 медицински сестри, 13 санитари и 7 технолози.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама