Разделянето на ВСС и явното гласуване минаха през комисия

16:00, 09 мар 16 / Политика 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Законопроектът за съдебната власт мина на първо четене в Комисията по правни въпроси с 16 гласа "за", двама "против", без "въздържали се", предаде репортер на София Topnovini.bg.

С приетия законопроект се предвижда пряк избор на членове на ВСС от магистратската квота при широка представителност, ясни условия и тайно гласуване. Решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати ще се вземат самостоятелно от двете отделни колегии на ВСС при условията на явен вот и без възможност за надделяване на парламентарната или професионалната квота. 

Новите текстове предвиждат кадровите решения в съдийската колегия, която е от 14 членове, да се вземат с мнозинство не по-малко от 8 гласа, а тези в прокурорската, която е от 11 членове, да се вземат с не по-малко от 6 гласа. Детайлно се урежда и начинът на избор на членове за ВСС от квотата на Народното събрание - 6 за съдийската колегия, 5 - за колегията на прокурорите и следователите, както и 6 от професионалната квота на съдиите, следователите - 1 и прокурорите - 4. 

Освен гласуване с хартиени бюлетини, в преходните и заключителни разпоредби проектът предвижда и алтернативна възможност за провеждане на вота по електронен път или с машинно гласуване. В отговор на критиките в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка за некачествено оценяване на работата на магистратите, проектът въвежда постоянни комисии по атестиране към всяка от двете колегии на ВСС. Новите текстове изрично изключват възможността членовете на ВСС да получават допълнително възнаграждение за участието си в комисии към съвета.

Правосъдният министър Екатерина Захариева представи законопроекта и посочи, че Законът за съдебната власт отразява измененията на Конституцията, приети в края на миналата година, а за изработването му били създадени работни групи, които провели над 7 заседания. 

"Беше проведен и Съвет за съдебна реформа, който одобри в голямата си степен точно в този вид законопроекта. Свързан е с разделянето на ВСС на две колегии - съдии и прокурори. Предвижда се невъзможност на самостоятелни решения на парламентарната квота. Предвижда се и правилата за пряк избор на ВСС от съда, прокуратурата и следствието. Така ще се гарантира прекият избор", подчерта Захариева.

От ВКС оценяват това като първа стъпка в провеждане на реформа и промени, които са абсолютно необходими. "Надяваме се да бъдат компетентно обсъдени и възприети, защото системата наистина разчита на тях за акцентиране и гарантиране на съдийската независимост и автономността на прокуратурата", обясни съдия Костова.

Боян Магдалинчев от ВАС пък посочи, че има някои резерви, но не уточни какви. 

Юлияна Колева от ВСС посочи, че са участвали и са били възприети голяма част от предложенията им. 

"Благодарни сме на екипа на Министерството на правосъдието за това, че беше толкова бърз в организирането на работната група и изготвянето на законопроетка. Тази първа част е напълно удовлетворителна от нас", обясни тя. 

Захариева допълни, че истинската работа предстои. Никой не спори, че се налагат промени в начина, по който се провежда атестирането. Считаме, че законопроектът е балансиран. Той по никакъв начин няма да затрудни детайлните правила по отношение да атестирането и конкурсите. 

Петър Славов от Реформаторския блок заяви, че законопроекът заслужава похвала и вижда доста добри неща в него. Той уточни, че се радва, че доста от основателните забележки са взети под внимание. 

Филип Попов от БСП заяви, че в предложенията има добри неща, но има и такива, с които не е съгласен. Като пример той даде, че не се допуска въздържане от гласуване, а в същото време някои от решенията могат да се вземат с различно мнозинство. Според него трябва да се уточни дали е въздържане от гласуване или гласуване с "въздържал се".

Чавдар Георгиев пък допълни колегата си, че реформата ще доведе до централизация и няма да донесе независима съдебна система. 

Димитър Лазаров от ГЕРБ посочи, че подкрепя по принцип законопроекта, но попита защо изведнъж се свива много малък кръг от членовете на колегиите да вземат решения. Според него решенията трябва да се взимат с по-голямо мнозинство. По думите му това не звучи добре за съдебната система. 

Захариева обясни, че се съмнява, че ще се стигне до решение, взето само от 4 човека. 

Четин Казак от ДПС заяви, че приемат законопроекта като детайлно дефиниращ организационните промени във ВСС след приетите промени в Конституцията. 

"Подкрепяме на първо четене законопроекта, но искам да поставя въпрос за начина на гласуване във ВСС. Искахме премахване на тайното гласуване от конституционния текст. След дълги преговори се сългасихме на компромис да отпадне като изискване, но си оставихме опцията да се разгледа в Закона за съдебната власт. В нито един момент не сме заявявали, че искаме тайното гласуване да отпадне. Специално кадровите решения са под въпрос дали и доколко трябва да бъдат подложени на явно гласуване. Не сме получили аргументи, че това няма да доведе то контролиран вот от членовете на ВСС. Въпросът остава открит за нас". 

Лазаров допълни, че не е съгласен, че всички решения на ВСС по Конституция трябвало да бъдат тайни. 

Казак посочи, че резервите на ДПС по отношение на явното гласуване по кадрови въпроси продължават да са в сила. Според него така ще се контролира всеки един член. По думите му тайното гласуване гарантира за гласуване по съвест. С явното щяло да се следи кой как е гласувал и свободата на съвестта ще бъде елеминирана. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама