Проверяват поръчка от ТЕЦ "Марица-изток 2" към „Водстрой 98“

16:06, 09 мар 16 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тече проверка по поръчката, възложена от ТЕЦ "Марица-изток 2" на "Водстрой 98" за охрана, заяви премиерът Бойко Борисов на излизане от съдебната зала, където беше изслушан по делото срещу Сергей Станишев.

За поръчката от държавната ТЕЦ към фирмата, която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи в днешния си брой „Капитал дейли“.

Контрактът е част от подписано преди година рамково споразумение за инженеринг и изграждане на различни системи за охрана на централата. Тогава за изпълнение на всички подобни дейности през следващите четири години са избрани "Тагатис" ДЗЗД, в което участват "Водстрой-98" и БММ и "Ат-Атлас" ДЗЗД ("АТ инженеринг 2000" и "Атлас Ко"), така че сегашната поръчка е възложена без състезание, съобщава изданието.

Споразумение е сключено по силата на специална обществена поръчка , направена по времето на кабинета "Орешарски". Поръчката е възложена в края на февруари и е за проектиране и строителство на ограда и охранителни съоръжения в северната част на площадката.

Борисов също посочи, че конкурсът е минал през 2014 г. и до момента не е плащано нищо. "Още снощи възложих на министър Теменужка Петкова да го провери. Информира ме, че още от тогава тече това рамково споразумение, което е правено с гриф "секретно", тъй като касае охраната на ТЕЦ "Марица-изток 2", поясни той.

Явили са се два консорциума - единият е предложил около 29 млн. лв., а другият с 31 млн. лв. и първият е спечелил. По думите му днес той е получил справка за финансовото състояние на ТЕЦ-а и не счита, че има „основание или толкова много пари, за да направи такава поръчка, още повече, че излиза 3 хил. лв. за метър охрана. В момента тече проверка, която да установи необходимостта от такава охрана, тъй като в договора има клауза, която казва, че при липса на пари, а аз не виждам ТЕЦ-а "да е цъфнал" в момента, за да си позволим такъв огромен харч".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама