Многолюдни протести блокираха Франция

16:12, 09 мар 16 / Свят 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици французи излязоха по улиците на Франция, за да протестират срещу проекта за реформа на трудовия кодекс, предизвикал остри реакции срещу правителството.

Масовото недоволство съвпадна и с предивидената стачка в железопътния транспорт. Основни влакове бяха спрени, а задръстванията около столицата Париж стигнаха 300 км. В цялата страна в действие бяха между 30 и 50% от железопътните услуги. Някои влакове пристигаха със закъснение, а някои пътници трябваше да направят по няколко смени, за да стигнат до работата си в Париж. Пътниците бяха посъветвани да отложат всяко свое пътуване, което не е от спешно значение.

Масови прояви на недоволство се провеждат в цялата страна, като най-многолюдните са в Париж, Лил, Тулуза, Гренобъл, Орлеан, Руан, Морле и Монпелие, съобщава „Фигаро“.

Основните двигатели на протеста са ученици и младежи, които устроиха блокади в редица гимназии в столицата и провинцията.

Престижни западни издания като „Гардиън“ и „Индипендънт“ отбелязват, че това е най-сериозното изпитание за мандата на президента Франсоа Оланд.

Днешният протест е първата голяма проява на недоволство срещу правителството на социалистите от идването на власт на Оланд преди 4 години. Протестите носят голям риск за френския държавен глава, тъй като основната му цел през мандата е да подобри живота на младите хора в страната, отбелязват световните агенции.

Демонстрациите срещу реформите в трудовото законодателство могат да се окажат пагубни за Оланд в опитите му да прокара реформи и като цяло за политическото му позициониране.

Малко повече от година преди президентските избори през 2017 година президентът на Франция предприе сложен ход с приемането на спорни трудови закони в последния момент.

Протестиращите от всички краища на Париж се събират на Площада на републиката.

Реформите, разгневили хиляди французи, планират съкращаване на работната седмица, за да ограничат безработицата в страната. Според синдикатите обаче, работодателите ще могат да договарят допълнително работно време, избягвайки допълнителното заплащане. С реформите се улеснява и уволнението на служителите.

Предвиждат се мащабни преговори между синдикати и работодатели, които да се проведат на 11-ти март. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама