Предлагат оптимизация на разходите по общинска програма "Ин витро" в Русе

16:19, 09 мар 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Общински съвет - Русе е постъпила докладна записка от страна на общинския съветник Мариета Волф (Патриотите, ВМРО и Глас народен), с която се предлагат промени в общинската програма "Асистирана репродукция" с цел подобряване усвояемостта на отпусканите средства. 

Волф посочва, че неусвоените средства по програмата за 2014 и 2015г. са съответно 31.7% и 38.93%, като това се превръща в трайна тенденция. Според нея, това се дължи на неоптимално разпределение на отпусканите средства за съответните процедури. Приложена е и сравнителна таблица с отпусканите от Община Русе суми и усреднените цени на процедурите в пет репродуктивни клиники, от което е видно, че по общинската програма често са предвидени несъразмерно повече средства за някои от процедурите. 

От съпоставката става ясно, че е възможно да се предвидят по-малко средства за всички дейности, с изключение на двата вида ин витро процедури, като първият (ин витро на естествен цикъл) може да остане с максимална сума според действащата Програма, докато вторият вид (ин витро с донорски яйцеклетки) би следвало да бъде компенсиран в по-голяма степен, се казва в предложението. 

На второ място се предлага и промяна на срока за подаване на документи за кандидатстване по програмата, който в момента е от 1 до 31 април всяка година. Общинският съветник посочва, че обективни физиологични състояния на пациентите биха могли да създадат затруднения и невъзможност за пристъпване към асистирана репродукция. По тази причина целесъобразно и безпроблемно по отношение на бюджета за тази програма би било да бъдат приемани документи и на двойки, които са извършили асистирана репродукция през цялата бюджетна година. 

С оглед на това се предлага дейностите, за които се кандидатства за финансово подпомагане от Община Русе, да могат да се извършват от 1 януари до 15 декември на бюджетната година. В случай на одобрение кандидатите следва да представят като основание за изплащане на одобрените средства епикриза, придружена от фактура и актуален ценоразпис на лечебното заведение, в което са извършени дейностите по асистирана репродукция.

Предстои предложението да бъде обсъдено в постоянните общински комисии, и гласувано на редовното заседание на местния парламент в края на месец март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама