Доброволни отряди за борба с бедствия и в малките общини

16:26, 09 мар 16 / Политика 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общините с до 20 000 души население задължително ще трябва да създават доброволни формирования за борба с бедствията, които ще трябва да разполагат със специализирана техника и оборудване. Обучението и организирането на формированията ще бъде задължение на кметовете. Това реши парламентът, като прие на първи четене промени в закона за бедствията и авариите.

Народни представители от БСП коментираха, че кметовете не разполагат с достатъчно финанси, за да изпълняват това задължение, а от ДПС възразиха срещу неясния статут на формированията, недостига на млади хора в малките населени места и липсата на стимули за гражданите.

През януари кабинетът одобри внасянето на промените в закона, свързани с превенцията и намаляването на риска при извънредни положения. Промените са мотивирани от необходимостта от повишаването на капацитета за готовност готовността и реагирането на местната власт при бедствия. Законопроектът предвижда още доброволците да се смятат за освободени от работодателите си по време на работата си като доброволци при възникнала криза. Тя ще се признава за трудов стаж, а възнаграждението ще бъде за сметка на държавния бюджет. В сегашния закон доброволецът се счита в неплатен отпуск.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама