България предоговаря условията за реадмисия на бежанци с Турция

17:07, 09 мар 16 / Политика 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България предоговаря с Турция споразумението за реадмисия на бежанци, стана ясно от думите на външния министър Даниел Митов, след негова лекция в УНСС. Изключително съм обнадежден от договорените вече преговори по двустранния протокол между България и Турция, които ще се проведат на 15 и 16 март в София, каза Митов пред „Дневник“. Преговорите ще са в рамките на изискване на ЕС всяка страна членка да изготви двустранен протокол с Турция преди срещата на върха в Брюксел на 17-18 март. Турция се съгласи да приема обратно на своя територия мигранти от ЕС, който нямат право на бежански статут, като ще заменя всеки приет срещу такъв, който има право на убежище.

"Най-важното послание от срещата на върха между Европейския съюз (ЕС) и Турция е,че Брюксел си връща контрола върху външните граници – нещо за което България настоява от месеци. Друг положителен елемент е желанието и намерението реадмисионното споразумение между ЕС и Турция да започне да се изпълнява максимално бързо“, коментира Митова.

"Външните граници на ЕС и тяхното опазване са най-важни и трябва да са приоритет за всички", заяви Митов пред студентите. "Шенген няма да се разпадне. Който приема различни мерки по границите си, трябва да знае, че това е временно и се е случвало и друг път при различни обстоятелства. Шенген ще продължи да съществува и даже ще се разшири. Надявам се, че това ще стане съвсем скоро с България и Румъния", допълни външният министър.

По повод отношенията между България и Турция Митов подчерта, че никоя партия, било то в Турция или България, не може да претендира да бъде посредник или ключов фактор за развитието на междудържавните отношения. "Отношенията ни са прекалено важни, за да допуснем тяхното влошаване заради съдбата на един или друг политик или заради действията на един или друг посланик. Това не означава, че сме склонни на компромиси, когато виждаме, че дипломатически представители на друга страна, без значение коя е тя, нарушават международни норми", допълни Митов.

Министърът изтъкна, че един от най-сериозните рискове за националната сигурност на всички държави в съвременния свят е т.нар. хибридна война, а "в България се използва един от елементите й – пропагандата. Правят се опити да се подкопаят институциите, суверенитета и независимостта на една държава. Не само България, а и цяла Европа е подложена на "хибридна терапия". Облъчват ни с информационни ГМО-та, които имат за цел да подкопаят интеграционния процес на континента и европейския избор на България в частност", обясни на студентите Митов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама