До април да е готова пътната карта за реформата на съдебните райони, реши ВСС

18:16, 09 мар 16 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) решиха до средата на април да се изготви пътна карта за оптимизиране структурата на съдебните райони. Това стана ясно след заседание на кадровия орган. Целта на реформата е да се намали натовареността на по-големите съдилища и прокуратури. Предвижда се да бъдат съкратени съдилища и прокуратури, които имат много ниска натовареност съобразено с ясни социални и икономически критерии.

Пътната карта трябва да бъде изготвена от Комисията по анализ натовареността на органите на съдебната власт и да се предложи за разглеждане от ВСС. Вътре трябва да има конкретен времеви график за случване на реформата и обобщени предложения за мерки, които да се вземат, за да бъде осъществена тя. Също така съветът реши до края на месец март да бъдат предоставени на комисията ясни предложения за промени в съдебната карта на районните съдилища и прокуратури от екипите работещи по апелативните райони.

В началото на заседанието беше направено процедурно предложение от кадровика Галя Георгиева за отлагане разглеждането на докладите по реформата заради минимален кворум. Липсата на главния прокурор Сотир Цацаров, председателят на ВАС Георги Колев и правосъдния министър Екатерина Захариева беше посочена за причина да бъде отложено заседанието на кадровиците. Част от членовете на съвета пък бяха на обсъждане промените в Закона за съдебната власт в парламента. На заседанието присъства председателят на ВКС Лозан Панов, който беше на мнение, че трябва да се започне обсъждането на реорганизацията на съдебната карта, тъй като проблемът е от голяма важност за магистратите. След едночасов дебат все пак беше прието заседанието да продължи.

На вниманието на кадровиците бяха предоставени два подробни доклада от апелативните район Пловдив и Бургас за реформата в съдебната карта. Също и протоколи от проведените срещи с участието на членове на ВСС и административни ръководители на съдилищата по Апелативни райони.

Докладите са изготвени по седем критерия приети от ВСС. Критериите са: минимална численост на съдиите в районен съд до шест; натовареност; данни за разпределението на населението по райони; географско разстояние, достъпност и обществен транспорт; индексът за социално-икономическо развитие; спецификата на съответния район и други.

Мненията на членовете на ВСС за това как и защо трябва да се проведе реформата бяха разнопосочни. Поставен беше въпросът в какви срокове ще се извърши тя и трябва ли след реформата съдебните райони да отговарят на административното разделение, както досега. Кадровиците отбелязаха, че в момента има нормативен хаос и не се знае кои закони по какъв начин ще се променят, което пречи на решенията на ВСС за съдебната карта Също така акцентираха на това, че няма проекти доколко и как ще се променят съответните закони, за да се случи самата реформа.

При обсъждането на доклада от пловдвиския апелативен район кадровикът Румен Боев отбеляза, че няма обществена подкрепа в района за закриване на съдилища. Той заяви, че Комисията по натовареност към ВСС е получила множество писма от бизнеса, кметове и общински съвети против реформата. Също така е получила и негативни мнения от адвокати, нотариуси и съдебни изпълнители за готвените промени. Боев отбеляза, че в реформата на съдебната карта трябва да бъдат ангажирани и другите институции, както и правната комисия към НС да се запознава регулярно с вижданията на ВСС по промените. Той акцентира, че въпросът засяга националната и социална сигурност и трябва да се проведат разговори с всички засегнати страни. Тези негови тези бяха подкрепени и от други членове на съвета. Съветът ще продължи обсъждането на докладите от апелативните райони в следващи заседания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама