Българските земеделци с големи загуби от вноса на зеленчуци

20:04, 09 мар 16 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Големите губещи от вноса на зеленчуци от съседна Гърция са българските земеделци. Това заяви за Topnovini.bg председателят на Сдружението на земеделските производители "Югозапад 2013" Георги Кафтанов. 

По думите му, в момента производителите предлагат салата с български зеленчуци на цена от 10 стотинки, но никой не я иска. Репите също са 10 стотинки на килограм и към лука няма никакъв интерес.

"На пазара една салата струва между 60 стотинки и 1 лев. Колегите са принудени да продават на безценица, защото се внася евтина гръцка продукция. Ние имаме само ряпа, лук и салата. Това предлагаме ние, българските производители", коментира Кафтанов и допълни, че няма никакъв контрол по границата. Това рефлектира и на работата на родните земеделци. 

Той е категоричен, че проверяващите на "Кулата" са вземали проби от най-качествените зеленчуци от южната ни съседка. 

"Всички знаят, че лошата продукция се замаскира. Некачествената стока се слага по села и палатки, продава се по на улицата. Търговците опъват по една сергия и продават без наличие на информация за произход, без качество и без касов апарат", обясни земеделският производител. 

Георги Кафтанов прогнозира, че цената на оранжерийните домати тази година ще е 15 стотинки. Първата продукция ще е налице по средата на април или началото на май. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама