Програмата за лидерство и професионално развитие представиха в библиотеката

20:30, 09 мар 16 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Програмата за лидерство и професионално развитие „Сбъдни промяната в Русе“ беше представена днес в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Организатор е фондация „Заедно в час“. Инициативата е насочена към студенти последна година и вече завършили бакалаври.

Основната идея на организацията е свързана с подобряване на достъпа до качествено образование на децата, независимо от това, в кое училище учат и в кое населено е то, както и какви са финансовите възможности на родителите им.

Причината да се започне тази инициатива е стряскащата информация за все по-разширяващата се „ножица“ между децата – тези от по-малките населени места изостават с около 3 години в знанията и уменията си, придобити в училище, в сравнение с връстниците си от големите градове. Там пък се наблюдава подобна тенденция, но между децата от по-бедни и от по-заможни семейства.

Според статистика, 40% от 15-годишните български ученици са функционално неграмотни, 21% не завършват средното си образование, а 22% от младежите на възраст от 18 до 24 години нито учат, нито работят.

Целта на дискусията беше да се срещнат социално ангажирани хора от Русе и областта, които да споделят идеите си за промяна на образованието във формат „Световно кафене“ – метод за провеждане на конструктивен диалог.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама