Депутатите разглеждат електронното и задължително гласуване

07:27, 10 мар 16 / Политика 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите ще гласуват на първо четене 14 проекта за промени в Изборния кодекс. Това е първата заложена точка в дневния ред на парламента за днешното редовно пленарно заседание. 

Всички парламентарни групи имат предложения за изменения, като тези на ГЕРБ са свързани със скъсяване на предизборната кампания от 30 на 21 дни, както и възможност затворниците да гласуват. Мандатоносителят предлага още да се въведе електронно гласуване по интернет до 2018 година, като резултатите от него обаче да не се зачитат. 

Друго тяхно ключово предложение е да бъде създаден 32-ри избирателен район "Чужбина", като чрез него сънародниците ни ще могат да гласуват не само за партии и коалиции на парламентарни избори, но и за листи и да използват преференцията. Очертава се и вдигане на прага за преференциален избор на общински съветници за местния вот. 

С промените се въвежда и задължителния вот, който е свързан и с един от въпросите в предложението на Слави Трифонов от референдума му. ДПС обаче са твърдо против и дори са готови да сезират Конституционния съд, ако текстът бъде приет.

От Патриотичния фронт предлагат глоба до 50 лв. или лишаване от социални помощи до 3 месеца за този, който не гласува. Все пак обаче  няма да има наказания за хората с трайни увреждания, както и за възрастните над 80 г.

Реформаторският блок иска електронно гласуване още от президентските избори, които ще са тази година, за разлика от ГЕРБ, които се стремят към плавен преход - от парламентарния вот през 2018 г. 

От ГЕРБ предлагат още да се вдигне прагът за избор на кмет на населено място да се вдигне от 100 жители на 350 избиратели.

БСП предлагат образователен ценз за участниците в изборния процес - основно образование за членовете на СИК и средно за ръководствата им, чисто съдебно минало както за членовете на комисии, така и за наблюдатели и застъпници. От столетницата са категорично против електронното гласуване по интернет.

АБВ пък искат на президентските избори да се гласува в до 5000 секции с машини вместо досегашните 500, а до 2018 г. - във всички секции. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама