Осъдиха хотелски комплекс „Черноморец“ на Ивайло Дражев за кражба на вода

07:27, 10 мар 16 25 821 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският районен съд е осъдил „Хотелски комплекс Черноморец – БС“ ЕАД за кражба на вода. Това става ясно от решението на съда, публикувано в сайта му. Хотелският комплекс се намира в Приморско и е собственост на известния бургаски бизнесмен Ивайло Дражев. Базата бе собственост на футболния клуб „Черноморец” и премина в ръцете на предприемача по времето на предишния кмет Йоан Костадинов, когато той оглавяваше клуба.

Производството е образувано по искова молба от ВиК-Бургас. Дружеството е завело делото с твърдението, че фирмата на Дражев му дължи 7338,24 лева за неизплатени суми за ползвани ВиК услуги поради установено манипулиране на измервателното средство. Твърди се, че след извършена от ищцовото дружество проверка на водоснабдения обект на ответника на 30 септември 2014 г. е констатирано, че е скъсана постановената водопроводна пломба, чиято цялост е гаранция за правомерно функциониране на водомера. Установено е също така, че върху измервателното устройство за потребено количество вода е оказано въздействие.

Предвид констатациите на проверката, ищецът е счел, че са налице предпоставки за издаване на облагателна сметка за ответника по отношение на ползваната от него вода за периода от 21 август до 30 септември 2014 г. и издаване на фактура за дължимата сума от 7338,24 лева, която да се приеме, че е дължима от ответника.

Дражев е оспорил предявената претенция. Той е посочил, че неоснователно се претендира заплащане на посочената сума, тъй като същата не е начислена въз основа на договорните отношения между страните и въз основа на реално отчетени количества ползвана вода. Отделно от това бизнесменът твърди, че облагателната сметка е изготвена неправилно. Той е поискал отхвърляне на претенцията и присъждане на съдебно-деловодни разноски.

След като е разпитал двама свидетели, Бургаският районен съд е приел за доказано, че водомерът на обекта е със скъсана пломба и има следи по фланците на същия от водопроводен ключ. Видно от свидетелските показания е липсвала както пломбата, която се поставя от ищеца, така и държавната пломба на същия.

Съдът е намерил, че констатацията за нарушена пломба е самостоятелно основание за съставяне на облагателна сметка и определя като несъстоятелни възраженията на ответника, че не следва да носи отговорност за нарушените пломби, тъй като не се установява той да ги е нарушил. Водомерната шахта се намира в имот на потребителя и съответно същият следва да следи да няма достъп до шахтата и евентуално посегателство по отношение на измервателното устройство. Освен това потребителят е трябвало да уведоми ВиК оператора, в случай че установи повреди или неизправности по водомера.

Като основателни са приети възраженията на Дражев, че облагателната сметка не е коректно изчислена. ВиК е допуснало математическа неточност при определяне на секундната пропускателна способност на тръбата, като правилното начислено количество вода за 40 дни възлиза на 2880 куб. м., чиято стойност е 6773,76 лева, в който размер е основателна претенцията на ищеца.

Съдът е решил, че „Хотелски комплекс Черноморец – БС“ ЕАД дължи посочената горе сума на ВиК за ползвани услуги, като го осъжда да заплати на водоснабдителното дружество и още 1643,55 лв. за направени по делото разноски.

Решението подлежи на обжалване пред Бургаския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама