Освен картел на горивата, такъв има и в обществените поръчки, убеден е Дянков

08:43, 10 мар 16 / Политика 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още 2010 г. Трайчо Трайков подхвана темата за картел на горивата и че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да направи анализ защо цените са най-високите в ЕС. Това е работа на КЗК. Има стандартен анализ, който показва дали има основание за картел в цените и дали има възможност за влизане за други конкуренти в този пазар. Цените са много сходни между различните конкуренти на нашия пазар, което означава, че има разбирателство. Има други сектори, където КЗК също би могла лесно да установи картел - например обществените поръчки в сектор "Строителство". 

Това коментира по Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков по темата за картела на пазара на горивата, обществените поръчки и здравеопазването.

"Благодарение на Румяна Бъчварова от миналия декември могат да се видят публично всички обществени поръчки в последните 9 години. Обикновено 4-5 фирми печелят всички големи обществени поръчки. Една от тези фирми например в последните години е участвала в 400 обществени поръчки. Кандидатстването почти осигурява избора, тъй като въпросните фирми печелят над 90% от поръчките, за които се борят", обясни Дянков. 

Беше намекнато, че една от фирмите е свързана с друг депутат от ДПС, който празнува на Йордановден - Йордан Цонев. 

Според Дянков Бойко Борисов подхождал правилно с това, че давал сигнал, че това е неправилно и трябва да се изчисти. По думите му се дават много средства, но те се използват от малко хора и няма ефективност в производството. 

"Ако имахме Ваньо Танов в КЗК, щяхме да сме на друго ниво. Той работеше много и някой път тялото не е толкова силно, колкото духа", коментира Дянков.

За стопираната от Конституционния съд реформа в здравеопазването, бившият финансов министър заяви, че Петър Москов трябвало да излезе от правителството в момента, в който партията му се обяви в опозиция. 

"За мен не е изненада, че това беше решението, защото текстът на реформата беше неясен и за финансистите и за хората от медицинската професия. Не беше ясно на къде се върви с това. В здравната политика често се слагат екзотични и необмислени идеи. За година и половина продължават екзотични и вредни идеи - например данък "вредни храни", посочи Дянков. 

Той подчерта, че за него е много вредната идеята взимането на пръстови отпечатъци. "Това е една обществена поръчка, която също трябва да се спре. Може да бъде взета от турска фирма и да имат данните на всички хора от населението. Данните отиват в частна фирма и да се използват за много неща, например за фалшифициране на паспорти. Това е заплаха за опасността не само на нашата държава, но и на целия ЕС. В последните 2 години рязко се увеличиха парите в здравеопазването", констатира Дянков.

Запитан дали го търси ли Борисов за съвети, той отговори, че по темата за здравеопазване не си говори с него, а за икономически въпроси. 

"От самото създаване на правителството имаше добри политики, да се даде възможност на РБ за постове. За мен здравеопазването е една такава грешка, защото се показва, че не се намалява напрежението нито върху премиера, нито върху ГЕРБ", допълни Дянков.

Той подчерта, че не смята, че е работа на премиерът да спира обществени поръчки. "Щом се стига до там, значи някъде някой не си върши работата. КЗК например трябва да прави това", каза още Симеон Дянков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама